Bănci și Asigurări

Citi: Piata bancara va continua sa atraga jucatori europeni si americani

23.05.2007, 12:16 159

Credem cu tarie ca Romania si spatiul sud-est european in general ofera oportunitati excelente pentru investitori financiari sau bancari, pe termen scurt si mediu, afirma Kevin Murray, Chief Operating Officer al diviziei Markets and Banking pe zona Europa Centrala, Orientul Mijlociu si Asia din cadrul Citi (Citigroup).
El spune ca jucatori europeni si americani vor fi in continuare interesati sa infiinteze afaceri de la zero sau sa cumpere institutii financiare in functiune. "Mai este loc de imbunatatire, insa totusi conditiile actuale continua sa sustina atragerea de investitii straine directe", apreciaza Murray. Cat priveste activitatile Citi in Romania, el spune ca vor fi analizate oportunitati de extindere "la momentul si la pretul potrivite".
Conform viziunii Citi, in conditiile in care numerosi jucatori straini se arata interesati de Romania dupa intrarea in UE, este de asteptat sa aiba loc un alt val de achizitii si fuziuni, bancile mici urmand sa fie cumparate sau absorbite.
"Intre timp, Romania continua sa fie o piata subbancarizata pe termen scurt, ceea ce inseamna ca majorarea gradului de intermediere financiara se va suprapune cu o comprimare semnificativa a marjelor pe masura ce concurenta si tehnologiile moderne vor presa in directia ieftinirii serviciilor financiare", comenteaza Murray.
De asemenea, oficialul Citi afirma ca, pe seama statutului de convertibilitate deplina a leului, piata financiara ar trebui sa se dezvolte mult mai repede, inclusiv prin introducerea cat mai multor instrumente de hedging si a altor solutii de structurare a capitalului. "Credem ca imbunatatirea in continuare a guvernantei corporative combinata cu intrarea pe piata a unor fonduri de pensii sau de investitii vor da un imbold semnificativ pietei de capital, in paralel cu accesul mai larg al sectorului privat la pietele de capital straine", a mai spus Murray.
Fondurile de pensii si cele de investitii ar urma sa devina motoare principale generatoare de economisire, pe fondul cresterii apetitului pentru instrumente cu maturitati mai lungi pe piata de capital.
Murray prezinta o perspectiva optimista si in ceea ce priveste mediul macroeconomic, estimand ca deficitul extern ar urma sa inceapa sa se ingusteze in maximum doi ani, dupa ce anul acesta ar putea atinge un varf de 12% din PIB.
"Importurile continua sa creasca foarte puternic, in timp ce exporturile sunt mai slabe decat se anticipa. Totusi, pe masura ce capacitatea de export creste, pentru Romania se vor deschide oportunitati de vanzare pe o piata a UE mai larga si, drept urmare, deficitul de cont curent ar trebui sa inceapa sa se restranga in urmatoarele 12-24 de luni", anticipeaza Murray.
"Cel mai pozitiv scenariu" in privinta recuperarii decalajului fata de Europa de Vest ar fi continuarea trendurilor recente in viitorul previzibil, cu o crestere rapida a creditului, intrari semnificative de capital care sa finanteze investitii in capacitati de productie si astfel sa sustina continuarea cresterii productivitatii muncii si a volumului productiei.
"Principala provocare este gasirea modalitatii celei mai bune si mai rapide pentru reducerea decalajului fata de UE, care persista desi procesul de convergenta este continuu", spune Murray. De asemenea, el atentioneaza ca Romania va trebui sa se adapteze la rigorile impuse de calitatea de membru al UE. In ceea ce priveste sectorul financiar, Murray avertizeaza ca sectorul financiar poate fi confruntat cu o schimbare a ciclului actual favorabil, respectiv cu o deteriorare a calitatii portofoliilor de credite in contextul unei cresteri foarte rapide a creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO