Bănci și Asigurări

Citigroup, CSFB si JP Morgan raman in cursa pentru consultanta la privatizarea CEC

06.09.2004, 00:00 15

Bancile de investitii Citigroup Global Markets, Credit Suisse First Boston si JP Morgan au ramas in cursa pentru contractul de consultanta la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), dupa evaluarea ofertelor tehnice, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Comisia de privatizare va selecta consultantul pana la sfarsitul lunii septembrie, dupa evaluarea ofertelor financiare ale institutiilor ramase in competitie. Consultantul va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni care urmeaza sa fie vandut.
In luna iunie Comisia a selectat sase banci de investitii, din cele 23 interesate, pentru a depune oferte de consultanta la privatizarea CEC. Pe langa cele trei banci care au ramas in cursa, au mai fost selectate atunci si Rothschild Conseil International, HSBC si BNP Paribas.
Calendarul de privatizare, aprobat de Guvern, stabileste numirea unui consultant pana in luna septembrie 2004, care va elabora strategia de vanzare a CEC, avand ca termen luna februarie 2005. Cel tarziu la sfarsitul lunii martie 2005, Guvernul va aproba strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la finalul anului viitor.
CEC are ca actionar unic Ministerul Finantelor si a incheiat anul 2003 pe locul patru in ierarhia bancilor autohtone, dupa valoarea activelor.
Banca a trecut in ultimii ani printr-un proces de restructurare, care a inclus diminuarea numarului de agentii (banca opereaza in continuare cea mai extinsa retea teritoriala din Romania ), precum si reduceri de personal.
CEC a inregistrat la sfarsitul lunii iulie un profit brut de 569,1 miliarde de lei (13,8 milioane de euro), in crestere cu 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul depaseste cu 18% previziunile din Bugetul de Venituri si Cheltuieli al institutiei pentru intregul an.
Banca detine in prezent active totale in valoare de 46.050 de miliarde de lei (1,13 miliarde de euro). Comparativ primele sapte luni ale anului trecut, resursele atrase au crescut cu peste 20%, depasind 39.200 de miliarde de lei, iar creditele acordate de CEC au inregistrat o crestere cu 51%, pana la un sold de circa 7.000 de miliarde de lei.
Reteaua CEC include 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decit in anul 2000, iar numarul angajatilor a scazut la 9.270, fata de 12.000 in urma cu patru ani.
La inceputul lunii august, Enache Jiru a fost numit in functia de presedinte al CEC, in locul lui Constantin Teculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO