Bănci și Asigurări

Comisia de Pensii Private a sanctionat 28 de brokeri

09.09.2008, 23:40 19

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sanctionat 28 de brokeri cu avertisment scris, amenda sau retragerea autorizatiei de functionare, in urma unor controale din perioada septembrie 2007 - iunie 2008.
"Rezultatele verificarii au scos la iveala o serie de disfunctionalitati cu privire la respectarea de catre acestia a obligatiilor de raportare prevazute de normele emise de catre CSSPP", au declarat oficialii Comisiei.
Cea mai dura sanctiune, de retragere a autorizatiei, a fost aplicata societatii SE Fond Broker de pensii private SRL. Cu amenda in valoare de 5% din capitalul social au fost sanctionati doi brokeri, Anne's si Intermanagement. De asemenea, CSSPP a aplicat amenzi de 4% din valoarea capitalului social companiilor Tak, Smart, Capital & Alliance, Banat Fim, Eurobrokers, VBL, Prim Net, Solidaritatea si Lion, in total noua brokeri. Alti zece brokeri au fost amendati cu 3% din valoarea capitalului social: Marshaly, Astop, Crefo, Saima, Carpatica Life, Alfa, Famillio, VB Company, Grawe Pension Services, Rentabilitate si Eurobrockfin. In total, 22 de brokeri au fost sanctionati cu amenda.
De asemenea, CSSPP a sanctionat cu avertisment scris brokerii Allinvest, Sital, Prosper si Sef Pension si intermediarul Banca Romaneasca. In prezent, pe piata activeaza 62 de agenti de marketing persoane juridice, din care 47 de brokeri de pensii private si 15 intermediari de pensii private.
"Din cei 62 de agenti de marketing persoane juridice care au fost autorizati, respectiv avizati de CSSPP pentru a desfasura activitati de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, in conformitate cu raportarile transmise CSSPP, 16 nu au desfasurat activitate (nu au inregistrat venituri). Amintim ca in perioada septembrie 2007 - iunie 2008 au fost radiati din Registrul CSSPP doi brokeri de pensii private, respectiv Time Broker de Pensii Private si OTP Broker de Pensii Private, ca urmare a solicitarii acestora de retragere a autorizatiei", au mai precizat oficialii Comisiei.
De la startul sistemului de pensii private, CSSPP a sanctionat si mai multi administratori de fonduri. Cea mai dura sanctiune de pana acum a fost amendarea cu 382.000 de euro a companiilor ING Fond de Pensii si ING Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO