Bănci și Asigurări

Comisia de privatizare a CEC asteapta oferte de consultanta

24.05.2004, 00:00 42

CEC are comisie de privatizare gata de lucru. Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a stabilit componenta comisiei, din care fac parte patru reprezentanti ai Ministerului Finantelor, trei ai Bancii Nationale, doi ai Ministerului Justitiei si doi ai Agentiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Potrivit unui ordin semnat de Tanasescu, din comisie fac parte: Mioara Ionescu, Adrian Suta, Gheorghe Matei, Rucsanda Repede - din partea Ministerului Finantelor; Eugen Radulescu (consilier al guvernatorului BNR), Emilian Ionica Antonescu, Andrei Cosmescu - de la BNR; Pavel Cojocaru, Eugen Iosivoiu - Ministerul Justitiei; Adriana Miron si Ioana Pantazescu - AVAS.
Comisia este insarcinata sa propuna strategia de privatizare si va raspunde de organizarea si desfasurarea procesului de selectare si angajare a consultantului, potrivit procedurilor Bancii Mondiale.
Bancile de investitii si firmele de consultanta specializate in tranzactii de privatizare pot depune expresii de interes pentru participarea la selectia serviciilor de consultanta pana la 7 iunie, la Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit acordurilor semnate de Romania cu institutiile financiare internationale, CEC urmeaza sa fie privatizat in perioada 2005-2006.
CEC este a patra institutie bancara de pe piata, pozitia sa fiind insa amenintata serios de concurenta din ce in ce mai puternica.
La sfarsitul lunii aprilie, valoarea plasamentelor detinute la CEC de persoane fizice ajunsese la aproximativ 37.000 de miliarde lei (circa 925 milioane de euro), in crestere cu 11% fata de perioada similara a anului 2003.
In perioada respectiva, creditele acordate persoanelor fizice si juridice si-au dublat volumul, totalizand 7.000 de miliarde de lei (175 mil. euro).
Activul CEC a depasit 43.000 de miliarde de lei (1,075 mld. euro), in urcare cu cu 16% fata de sfarsitul lunii aprilie a anului precedent.
Incepand de astazi, CEC pune in vanzarea certificate de depozit cu discount la o dobanda de 14% si scadente la trei luni. Dobanzile la celelalte instrumente de economisire emise raman nemodificate. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO