Bănci și Asigurări

Companiile de asigurări locale au subscris în străinătate poliţe de 76 milioane de euro anul trecut

Companiile de asigurări locale au subscris în...

Autor: Ciprian Botea

24.03.2014, 00:00 170

Companiile locale de asigurări au vândut anul trecut poliţe în valoare de 338 milioane de lei (76 mil. euro) în ţările membre ale Uniunii Europene, în scădere cu 9% faţă de 2012, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. Primele subscrise pe alte pieţe, pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor sau prin intermediul sucursalelor deschise în alte state, reprezintă numai 3,7% din afacerile asigurătorilor locali, deşi multe companii au încercat în perioada de criză să vândă asigurări în străinătate pentru a compensa scăderea businessului local.

Piaţa asigurărilor, de sub 1,9 mld. euro anul trecut, este în continuare sub nivelul maxim atins în 2008, în condiţiile în care populaţia şi companiile au tăiat asigurările de pe lista cheltuielilor. Principalele pieţe externe unde asigurătorii locali subscriu sunt Italia, cu un volum de 234 mil. lei anul trecut, Ungaria, cu 55 mil. lei, şi Spania, cu 10 mil. lei. Urmează Slovacia, Bulgaria, Finlanda, Belgia şi Polonia. Subscrierile sunt înregistrate aproape în totalitate pe asigurări generale.

În Italia operează asigurătorul City Insurance, în timp ce în Ungaria şi Slovacia compania Astra a deschis două sucursale. Pe restul pieţelor, subscrierile sunt realizate pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor. Chiar dacă ponderea afacerilor externe rămâne scăzută, acestea au crescut vizibil în criză. De exemplu, în 2008 ponderea era de numai 0,05% din primele subscrise.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO