Bănci și Asigurări

Companiile de credite de consum si-au adancit pierderile

Companiile de credite de consum si-au adancit pierderile
03.09.2009, 15:22 51

Pierderile marilor companii de credite de consum s-au adancit anul trecut, in cazul unor jucatori fiind vorba chiar de triplare, arata datele publicate pe site-ul Ministerului de Finante, principala cauza fiind cresterea cheltuielilor cu provizioanele.

Dintre companiile de dimensiuni mari si medii, cea mai mare pierdere a fost inregistrata de TBI Credit, companie a grupului TBI Financial Services (inregistrat in Olanda), de 11 mil. euro, in crestere cu 210%. "Principala cauza a fost cresterea volumului de provizioane, dupa ce BNR a modificat reglementarile. Cred ca 2009 va fi la fel ca anul trecut, vom ramane pe pierdere din cauza provizioanelor", a declarat Traian Baicu, directorul general al TBI Credit.

Pe locul doi in clasamentul pierderilor se afla Ralfi IFN, companie a grupului GE Money, divizia de finantari de retail a gigantului american General Electric. In 2008 Ralfi a pierdut 10,1 milioane de euro, dupa ce in 2007 avusese un profit de circa 800.000 de euro.

Cetelem, care potrivit ultimelor informatii este cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, a raportat o pierdere de aproape 7 mil. euro, cu 10% peste rezultatul negativ din anul anterior. Cetelem este controlata de grupul francez BNP Paribas. Creditorii au mers pe minus in conditiile in care veniturile lor s-au majorat, in cazul Cetelem cresterea fiind de 75%, pana la 76 mil. euro.

BRD Finance, al doilea jucator din piata creditelor de consum, controlat de grupul francez Societe Generale, si-a majorat pierderile cu 85% anul trecut, pana la 2,8 milioane de euro. Si in cazul Credex, compania de credite de consum a omului de afaceri Dan Ostahie, proprietarul retailerului de electronice si electrocasnice Altex, pierderea s-a dublat, ajungand la 2,3 milioane de euro, in timp ce veniturile au urcat cu 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO