Bănci și Asigurări

Companiile mari nu au pus probleme bancilor in criza, dar nici nu vor trage in sus creditarea odata cu revenirea afacerilor

05.04.2010, 23:06 25

Cele aproximativ 100 de companii de talie mare considerate deimportanta sistemica de catre BNR nu au inregistrat probleme inrelatiile cu bancile comerciale, desi afacerile lor au fost lovitein plin de criza economica, dar acestea apeleaza doar in micamasura la finantari bancare, astfel ca nu vor juca un rol importantnici in relansarea creditarii. BNR nu explica cum definesteimportanta sistemica a companiilor, dar se poate presupune ca suntcele mai mari 100 de companii ca si cifra de afaceri.

Aceste companii si-au translatat problemele de lichiditate catreparteneri intr-o masura redusa in contextul crizei si nu au generatincidente de plata, neavand restante la banci, insa monitorizarealor cu atentie este necesara, spune Florian Neagu, sefulserviciului Riscuri Macroprudentiale din directia StabilitateFnanciara a Bancii Nationale.

"Companiile de importanta sistemica au avut capacitate mai bunaca restul economiei de a face fata crizei. Desi cifra lor deafaceri s-a contractat mai mult decat media, rentabilitatea le-aramas pozitiva. Si capacitatea de a genera fluxuri de numerar aramas pozitiva", spune Neagu.

In Romania sunt aproximativ 100 de companii de importantasistemica, acestea generand o concentrare foarte mare, respectiv16% din activele totale si din cifra de afaceri, 40% din exporturisi 32% din importuri, potrivit unui studiu realizat de BNR.

Chiar si in conditiile crizei aceste companii si-au pastratprofiturile in teritoriul pozitiv. "Au dus-o mai bine, pentru ca aufost in stare sa isi gestioneze mai bine costurile operationale. Auavut marja de manevra pentru a suporta eventualele so curi", aexplicat Neagu.

Totusi, cifra de afaceri a companiilor de importanta sistemica ascazut mai mult decat pe ansamblul economiei, acestea avand ociclicitate a afacerilor mai pronuntata. Astfel, apare o problemade monitorizare, impactul asupra economiei si sistemului financiarfiind mult mai mare in conditii nefavorabile. In ceea ce privesterolul companiilor mari din Romania in relansarea creditariiinterne, Neagu considera ca nu va fi foarte important avand invedere ca acestea prefera sa atraga fonduri din afara tarii,finantandu-se mai putin din resurse bancare interne. "Companiile deimportanta sistemica apeleaza relativ modest la resursele bancilorautohtone, astfel ca revenirea cererii de credite este posibil sanu provina din directia acestor companii." Conform studiului BNR,care a luat in considerare 100 de companii romanesti cu rolsistemic in economie, ponderea finantarii bancare interne aacestora este foarte scazuta, nivelul aferent anului trecut fiindde 6%. Companiile cu importanta sistemica au avut un impact pozitivanul trecut asupra deficitului comercial, de 100 mil. euro, fata deun decalaj negativ de 8,2 mld. euro realizat de restuleconomiei.

"Au reusit sa-si pastreze mai bine pietele externe, contribuindsemnificativ si la ajustarea deficitului comercial. Desi peansamblul economiei exporturile au scazut anul trecut cu 10%,pentru aceste companii exporturile au crescut cu 5%, explicatiafiind ca ponderea produselor cu valoare adaugata mare esteconsistenta".

Totodata, companiile mari au contribuit mai putin, in moddirect, la cresterea somajului, dar au generat arierate si esteposibil sa se fi folosit de pozitia lor pentru a beneficia deconditii mai laxe la plata, conform studiului. "Daca companiilemari s-au folosit de puterea lor financiara pentru a renegocianiste conditii mai laxe de plata, mai favorabile pentru ele, arputea sa apara probleme. Pe termen scurt este posibil sa o duca maibine decat economia, dar pe termen mediu si lung situatia poate fiproblematica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO