Bănci și Asigurări

Companiile şi-au dus banii spre sucursalele băncilor străine

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

27.06.2011, 00:05 478

Companiile şi-au majorat în primul trimestru depozitele învalută la sucursalele băncilor străine cu echivalentul a 1,6 mld.lei, în timp ce la majoritatea instituţiilor de credit careoperează cu licenţă locală au scăzut atât depozitele în lei, cât şicele în valută, potrivit informaţiilor publicate de Fondul deGarantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Dintre băncile cu operaţiuni semnificative pe plan local, doarING şi Citi funcţionează în regim de sucursală.

"Spre deosebire de ansamblul instituţiilor de creditpar­ti­ci­pante la Fond, pentru care s-a înregistrat o comprimareatât a depozitelor în lei, cât şi a celor în valută, la nivelulsu­cursalelor din România ale băncilor străine a avut loc doar odiminuare cu 0,4 mld. lei a depozitelor în monedă naţională, celedenominate în valută consemnând o majorare cu echivalentul a 1,6mld. lei", se menţionează într-un raport pu­blicat de FGDB. Fondulgarantează depozitele firmelor mici şi mijlocii, precum şi pe celeal populaţiei la băncile locale, cu excepţia celor carefuncţionează în regim de sucursală.

Depozitele com­pa­ni­ilor la sucursalele băn­cilor străine dinRomânia au urcat cu 1,1 mld. lei în primul tri­mestru, faţă deni­velul de la sfârşitul anu­lui trecut, în timp ce su­meleecono­misite de populaţie au stagnat.

La sfârşitul primului trimestru valoarea totală a depozitelor lainstituţiile de credit participante la Fond era de 263,3 mld. lei,în sfera de garantare intrând 49,6% din această sumă.

Potrivit statisticilor, valoarea compensaţiilor potenţiale pecare Fondul le-ar fi putut plăti depo­nenţilor garantaţi, însituaţia ipotetică în care depozitele la unele bănci ar fi fostindisponibilizate, totaliza la sfârşitul primului trimestru 103,3miliarde de de lei, în creştere cu 13,4 miliarde de lei faţă denivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal caurmare a dublării plafonului de garantare la 100.000 de euro.

Nivelul compensaţiilor potenţiale reprezintă 79,2% din valoareatotală a depozitelor garantate, de 130,5 mld. lei. Aproximativ treisferturi din totalul valorii depozitelor garantate sunt concentratela cinci bănci participante la Fond.

În cazul populaţiei, valoarea maximă a compensaţiilor potenţialea urcat în primul trimestru cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, la 88,2 mld. lei, în principal datorită dublăriiplafonului de garantare.

Compensaţiile posibile reprezintă 89,2% din nivelul depozitelorgarantate ale persoanelor fizice, care totalizau la sfârşitul luniimartie 98,9 mld. lei. Conform statisticilor Fondului de Garantare,un număr de 14,7 milioane de deponenţi garantaţi persoane fizice arfi beneficiat de compensaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO