Bănci și Asigurări

Concurenta analizeaza preluarea Romexterra

20.09.2006, 18:33 17

Consiliul Concurentei (CC) a anuntat ieri ca analizeaza preluarea Romexterra Bank de catre banca ungara MKB, care este detinuta de grupul german BayernLB.
MKB a anuntat saptamana trecuta ca si-a asigurat cel putin 50% plus o actiune din Romexterra, dupa lansarea unei oferte de preluare de catre Demera Investments, o companie cipriota, care urmeaza sa transfere actiunile grupului ungar.
Demera plateste 6 lei pentru o actiune Romexterra, oferta urmand sa se incheie pe 23 septembrie.
Pe de alta parte, o companie de private-equity inregistrata in paradisul fiscal din insula Jersey, PPF Investment, a lansat o oferta de preluare a actiunilor Romexterra, oferind un pret de 8 lei/actiune. La acest pret banca este evaluata la 110 mil. euro, in timp ce la 6 lei evaluarea este de 82 mil. euro.
Conform legislatiei bancare, oricine vrea sa cumpere peste 10% din actiunile unei banci romanesti trebuie sa obtina in prealabil aprobarea BNR. MKB a obtinut aprobarea BNR, cu toate ca cel care a facut oferta este Demera.
PPF Investment nu a cerut aprobarea BNR inainte de lansarea ofertei. La BNR a ajuns doar o notificare de intentie de preluare a Romexterra de la PPF Group, un grup de investitii din Cehia. Conform precizarilor facute pe site-ul PPF Investment, cele doua entitati nu au nicio legatura din punctul de vedere al afacerilor, PPF Group permitand doar folosirea brandului "PPF" de catre PPF Investment.
"Nu s-a cerut avizul BNR pentru ca nici PPF Investment, nici afiliatii sai nu intentioneaza sa devina actionari semnificativi. Noi colectam actiunile, o parte le tinem pentru noi, iar celelalte le transferam altor investitori. Exact ce a facut si Demera", a afirmat avocatul Mugur Filipescu de la Voicu & Filipescu, casa de avocatura angajata de PPF Investment.
Cei de la PPF Investment stiu ca nu mai pot sa preia pachetul majoritar, intentia lor fiind de a detine un pachet mai mic. La Romexterra exista un grup de actionari care controleaza circa 18% din capital si care au cerut tot timpul un pret mai mare decat cel de 6 lei/actiune oferit de Demera, afirmand ca valoarea bancii este mult mai mare. Acest grup este condus de Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania.
Actionarii care au subscris in oferta Demera nu mai pot sa isi retraga actiunile chiar daca pe piata exista un pret mai mare. Cei care isi dau actiunile la un pret mai mare trebuie sa astepte ca ofertantii sa devina actionari legali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO