Bănci și Asigurări

Confederaţia Patronală Concordia dezaprobă intenţia Guvernului de majorare a salariului minim pe economie de la 1 noiembrie 2018. ”Încurajează munca la negru şi expune economia la riscul major al desfiinţării a mii de locuri de muncă”

Confederaţia Patronală Concordia dezaprobă intenţia...

Autor: Roxana Rosu

23.10.2018, 10:39 244

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) dezaprobă intenţia Guvernului de majorare a salariului minim de la 1 noiembrie, printr-o Hotărâre de Guvern care nu ţine cont de un mecanism transparent, apreciind că astfel de măsuri încurajează de fapt munca la negru şi ar putea duce la desfiinţarea a mii de locuri de muncă.

”Cu toţii ne dorim, în mod legitim, venituri cât mai mari, care să ne asigure un trai mai bun, iar angajatorii responsabili sunt conştienţi, mai ales când se confruntă cu o acută lipsă a forţei de muncă, de faptul că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă.  Cu toate acestea, atragem atenţia că orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă şi responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru şi expune economia la riscul major al desfiinţării a mii de locuri de muncă”, sunt de părere reprezentanţii Concordia.

O creştere nesustenabilă şi hazardată a salariului minim va fi rapid erodată de inflaţie şi de alte dezechilibre care deja se constată în economia naţională.

Confederaţia a subliniat că partenerii sociali au solicitat mereu stabilirea de către Guvern, printr-o consultare reală cu patronatele şi sindicatele reprezentative, a unui cadru predictibil de ajustare a nivelului salariului minim, care să se bazeze pe indicatori economici relevanţi şi verificabili la nivelul cât mai multor sectoare economice, dar în special la nivelul acelora unde incidenţa salariului minim este cea mai pregnantă.

”Fără a nega aşadar dorinţa legitimă pentru venituri salariale mai mari, subliniem însă nevoia ca majorările salariale să fie corelate cu capacitatea economiei de a le susţine într-un mod durabil şi realist. Din păcate, desconsiderând cerinţa justificată a partenerilor sociali de stabilire a unui mecanism transparent şi obiectiv de ajustare, Guvernul continuă politica de majorare discreţionară a salariului minim, vulnerabilizând şi mai mult economia şi piaţa muncii”.

Guvernul a produs stupoare anunţând, săp­tă­mâna trecută, creşterea în avans a sala­riului minim pe economie, de la 1 noiembrie, de la un salariu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei. Astfel, salariul minim net va creşte de la 1.162 de lei la 1.263 de lei. În plus, cei cu vechime de peste 15 ani şi cei cu studii superioare vor avea  un salariu minim dife­renţiat. Aceste categorii primesc, de la 1 noiem­brie 2018, un salariu minim brut de 2.350 de lei, ceea ce le aduce un plus de 251 de la faţă de actualul salariu minim net. 

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) este  înfiinţată în 2007, reunind cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinzând 7 din primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO