Bănci și Asigurări

Confuzii la inchiderea bilanturilor bancare

19.02.2004, 00:00 11



Ca si in urma cu un an, bancherii se plang ca nu au primit la timp instructiunile speciale necesare inchiderii exercitiului financiar pe anul care s-a incheiat.



"Suntem deja in februarie iar noi inca nu stim cum sa inchidem bilantul pe 2003 si nici cum sa-l deschidem pe cel pentru 2004. Nu avem reguli clare, fiind mentinuta o stare de confuzie", afirma Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.



Oficialii Ministerul Finantelor afirma insa ca pe 5 februarie a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin comun al ministrului finantelor si guvernatorului BNR, care contine o anexa cu solutii pentru inchiderea exercitiului financiar pe 2003. Astfel, din punctul de vedere al Finantelor, situatia este rezolvata.



Pe de alta parte, Ghetea arata ca toate bancile trebuie sa treaca din acest an la aplicarea standardelor internationale de contabilitate, astfel incat sa-si poata respecta la 1 ianuarie 2005 obligatia de a adopta efectiv noile reglementari. Reprezentantul bancherilor spune ca si codul fiscal are nevoie de clarificari privind modul in care persoanele fizice sunt taxate pentru diferitele facilitati primite de la banci.



Ghetea anticipeaza ca anul acesta va aduce o crestere a concurentei pe piata bancara, insa nu numai pe segmentul de retail. "Acum ca avem reguli stricte pentru creditarea pe retail, ne vom uita din nou mai bine la clientii companii. Totusi, retailul nu se va opri, ci va fi doar o perioada de incetinire", mai spune Radu Ghetea. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO