Bănci și Asigurări

Constatarea amiabila a accidentelor usoare se amana pentru 2008

Constatarea amiabila a accidentelor usoare se amana pentru 2008

Odata cu noile reglementari ar putea aparea si obligativitatea asiguratorilor de a raporta toate daunele auto

28.02.2007, 18:17 56

Procedura de constatare amiabila a accidentelor usoare, fara victime, va putea fi aplicata cel mai devreme la 1 ianuarie 2007, dupa ce un proiect de lege va fi inaintat in Parlament pana la 31 martie anul acesta.
"Toata lumea este de acord cu implementarea constatarii amiabile a accidentelor usoare, dar acest lucru trebuie facut printr-o lege speciala, care nu va putea intra in vigoare pana la 1 ianuarie 2008", a declarat ieri Ioan Bivolaru, membru al Comisiei pentru industrie si servicii din Camera Deputatilor.
El a precizat ca procedura de constatare amiabila (intre soferi, fara interventia Politiei) necesita timp si investitii pentru companiile de asigurare, neputand fi aplicata atat de rapid pe cat se credea anterior.
La finele anului trecut, odata cu intrarea in vigoare a Codului rutier la 1 decembrie, Ministerul de Interne (MAI) a dorit introducerea constatarii amiabile in aceasta lege, dar protestul companiilor de asigurare si respingerea propunerii in Parlament a intarziat procedurile pana la 31 martie anul acesta.
Conform intelegerilor dintre MAI si Parlament, pana la aceasta data trebuie inaintat Parlamentului un proiect de lege care sa reglementeze constatarea amiabila conform practicii europene.
In statele din UE, constatarea amiabila nu presupune recunoasterea vinei pentru producerea accidentelor, vina urmand sa fie stabilita, daca soferii implicati nu se pun de acord, de un expert ori din politie, ori al unei instante specializate. "Procedura nu trebuie sa includa recunoasterea de vina, asa cum era gata sa intre in vigoare Codul rutier la 1 decembrie 2006", spune Marius Bulugea, director pe asigurari obligatorii al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Oficialul CSA recunoaste ca forma initiala a constatarii amiabile era inaplicabila si spune ca noua lege trebuie sa preia practica europeana, mai simpla. Formularul de constatare amiabila va fi identic cu cel din statele europene, preluarea lui presupunand si plata unor drepturi de autor catre Comitetul European al Asiguratorilor, care detine dreptul de proprietate intelectuala asupra acestuia.
"Noile reglementari sunt ocazia perfecta pentru a introduce obligativitatea raportarii tuturor daunelor auto, pentru crearea istoricului de daune si aplicarea sistemului bonus-malus", a adaugat oficialul CSA. Astfel, prin noua lege, companiile de asigurare vor fi obligate sa raporteze bazei de date Cedam (care contine informatii despre masinile in circulatie si acoperirea acestora cu polite de raspundere civila auto) toate daunele produse.
Ca urmare, companiile vor putea stabili prime de asigurare mai mici (bonus) sau mai mari (malus) pentru soferii asigurati, in functie de istoricul fiecaruia de incidente auto.
"E insa nevoie de un sistem informatic foarte complex, iar lucrurile vor mai dura", a mai spus Bulugea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO