Bănci și Asigurări

Conturile de economii au cazut in dizgratia bancilor

16.03.2010, 00:00 98

Bancile au redus agresiv in ultima perioada dobanzile bonificatela conturile de economii in lei din cauza inaspririireglementarilor BNR privind cerintele de lichiditate si a reduceriiinteresului clientilor pentru astfel de produse, dobanzile coborandin unele cazuri sub cele oferite pentru depozitele la termen.

Conturile de economii nu mai sunt incurajate de banci dupaintrarea in vigoare, in toamna trecuta, a noilor norme delichiditate ale BNR, care le obliga sa coreleze mai stranslichiditatile detinute cu fondurile atrase pe termen foarte scurt.In acelasi timp, eliminarea impozitului pe veniturile din dobanzilela depozitele la termen a diminuat interesul clientilor pentruacest tip de produse.

Cea mai buna oferta la conturile de economii in lei existenta inacest moment pe piata vine de la Intesa SanPaolo Bank, care ofera odobanda de 9% pe an. Banca a taiat insa la inceputul acestei lunidoua puncte procentuale din dobanda la contul de economii.

Si Banca Transilvania a redus dobanda la contul economii in leicu pana trei sferturi de punct procentual, in doua transe, lainceputul lunii martie, oferind acuma o dobanda cuprinsa intre6,25% si 8% pe an in functie de suma existenta in cont.

Olandezii de la ING Bank au in acest moment o dobanda de 8% pean la contul curent Cont'Rol, care urmeaza sa fie redusa cu 1%incepand din 25 martie. Contul Cont'Rol a fost mentinut in ofertapentru ca este unul dintre produsele strategice ale ING, dar altebanci au renuntat definitiv la conturile de economii.

CEC Bank, de exemplu, a renuntat in ianuarie la ContulPrivilegiu dupa ce coborase dobanzile pana in intervalul0,15%-4,15% pe an.

BCR, cea mai mare banca dupa active, ofera o dobanda de4,5%-5,5% pe an la contul de economii in lei, in timp ce la BRDdobanda ajunge la 8% pe an. Raiffeisen si UniCredit ofera dobanzicuprinde intre 6% si 8,25% la conturile de economii.

Dobanzi in scadere

Dobanzile la conturile de economii bonificate de bancile din top10

Banca Dobanda

BCR 4,5-5,5% pe an

BRD 8% pe an

Volksbank 8,8% pe an

Alpha Bank 3,75-6,75% pe an

UniCredit 6-8,25% pe an

Raiffeisen 6,5-7%

Banca Transilvania 6,5-8% pe an

Bancpost 5,5-8% pe an

ING Bank 8% pe an

Sursa: bancile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO