Bănci și Asigurări

Corectia regionala ar putea duce euro la 3,3 lei

Corectia regionala ar putea duce euro la 3,3 lei

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR

13.08.2007, 19:11 18

Euro ar putea sa faca un salt pana la 3,3 lei in zilele urmatoare, dupa ce a castigat saptamana trecuta peste 1%, pe fondul inchiderilor de pozitii operate de jucatorii speculatori.
In sedinta de vinerea trecuta cotatiile au urcat de la 3,18 la 3,21 lei pentru un euro pana la inchiderea pietei, in conditiile in care jucatorii speculatori au cumparat agresiv valuta. Majoritatea monedelor de pe pietele emergente au pierdut teren in ultimele zile, pe fondul deteriorarii apetitului pentru risc al investitorilor.
Dealerii nu exclud acum ca euro sa urce pe termen scurt pana la 3,3 lei, pe fondul volatilitatii ridicate de pe pietele internationale.
"Daca vor continua problemele create de criza de pe piata finantarilor ipotecare din Statele Unite, am putea sa vedem euro la Bucuresti la 3,3 lei. Vor fi iesiri semnificative de pe pietele emergente", spune Alexandru Anghel, dealer sef la Egnatia Bank.
Volumele tranzactionate in sedinta de vineri au fost foarte mari, in conditiile in care jucatorii straini au cumparat fara intrerupere valuta.
Analistii bancilor locale nu exclud o asemenea crestere a cotatiilor, dar raman optimisti in privinta evolutiei cursului pe termen mai lung.
"Pe termen scurt, volatilitatea va fi ridicata si nu cred ca pietele se vor calma curand", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El spune ca "nu este imposibil" sa vedem euro la 3,3 lei. Chiar si asa, corectia nu ar fi puternica, iar Anghel se declara "optimist" ca pe un orizont de timp mai mare economia romaneasca isi pastreaza atractivitatea.
"Era normala o corectie pentru leu, dupa perioada de apreciere intensa. Sentimentul fata de pietele emergente nu este pozitiv, insa nu se poate vorbi de un dezastru", apreciaza Anghel.
Leul a pierdut teren semnificativ in ultima luna, inregistrand o scadere cu peste 3% fata de aceeasi perioada a lui iulie. O scadere similara a inregistrat si forintul maghiar, in timp ce zlotul polonez a pierdut mai putin de 1% in acest timp. Totusi, leul pastreaza o apreciere de peste 4% in fata euro, calculata de la inceputul anului.
"Vad corectia ca fiind una temporara, de scurta durata. Chiar daca euro va atinge nivelul de 3,3 lei, ceea ce nu este exclus, dar este putin probabil, imi mentin estimarea ca la finalul anului cotatia se va situa intre 3,17 si 3,22 lei", spune Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen.
El noteaza ca aceasta corectie a leului va impinge inflatia anuala peste 4,5% in 2007, insa pe de alta parte reprezinta "o gura de oxigen" pentru pozitia externa. Aprecierea puternica de pana acum a leului a erodat competitivitatea exporturilor romanesti si a stimulat importurile.
Economistul-sef al BCR considera ca desi corectia leului va alimenta presiunile inflationiste, nu va avea efecte notabile asupra sistemului financiar. El nu se asteapta ca rata restantelor la creditele in valuta sa creasca, chiar daca o corectie de curs va duce la cresterea costurilor suportate de clienti.
"Dat fiind contextul actual, se poate spune ca probabilitatea ca BNR sa intervina in sensul aprecierii sau deprecierii leului este egala", considera Libocor, dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu a aratat recent ca sunt sanse egale pentru aprecierea sau deprecierea cursului.
BNR detine rezerve valutare de peste 22 de miliarde de euro, in timp ce capitalurile speculative plasate pe piata locala sunt estimate la circa doua miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO