Bănci și Asigurări

Costul leilor a ajuns la un minim istoric, iar bancherii trebuie să se pregătească pentru încă o rundă de ieftinire a creditelor

Costul leilor a ajuns la un minim istoric, iar bancherii...

Autor: Ciprian Botea

25.10.2013, 00:08 13

Dobânzile la care băncile se împrumută pe termene de trei şi şase luni de pe piaţa monetară, adică cei doi indicatori utilizaţi de bancheri pentru a calcula preţul creditelor de retail, au scăzut la minime record, iar în următoarele două luni clienţii cu împrumuturi în derulare ar trebui să resimtă în propriile buzunare ieftinirea finanţărilor în lei.

Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ majoritatea contractelor de credit de retail în monedă locală, a ajuns ieri la un minim istoric de 3,03% pe an, ieftinirea leilor pe piaţa interbancară fiind un efect al ciclului de relaxare a politicii monetare, reluat de BNR în luna iulie. Dobânda Robor la 3 luni a scăzut cu 1,5 puncte procentuale din iulie până în prezent.

O parte din această scădere s-a reflectat deja în ratele lunare la credite pentru că multe bănci au resetat în luna septembrie nivelul indicatorilor pe baza cărora calculează preţul împrumuturilor. Actualizarea indicilor în luna septembrie s-a reflectat în scăderea ratei lunare la un credit de valoare medie cu peste 100 de lei faţă de nivelul de la sfârşitul lunii iunie.

Ieftinirea finanţării pe piaţa interbancară din ultimele săptămâni a lăsat loc pentru reducerea ratelor cu încă 30-40 de lei, dar clienţii mai au de aşteptat înainte de următoarea rundă de ajustare a dobânzilor, care în cazul celor mai multe bănci va avea loc în luna decembrie. Leii ar putea continua să se ieftinească în următoarele două luni în condiţiile în care analiştii anticipează îmbunătăţirea lichidităţii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO