Bănci și Asigurări

Costul leilor a ajuns la un nou minim istoric

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

05.11.2014, 00:04 255

Robor cu scadenţă la 3 luni, indicatorul pieţei monetare utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la minimul istoric de 1,88% pe an, iar această scădere a costului de finanţare al băncilor ar trebui să se reflecte şi în ieftinirea creditelor în perioada următoare.

Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, când a avut loc cea mai recentă ajustare a dobânzilor din contractele de credit în lei, indicatorul Robor la 3 luni a scăzut cu peste un punct procentual, această tendinţă fiind cea care creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor.

Următoarea ajustare în funcţie de evoluţia indicatorilor pieţei monetare este programată pentru luna decembrie. O dobândă redusă cu un punct procentual înseamnă o economie lunară de aproximativ 100 de lei la plata ratei unui credit ipotecar de valoare medie. În cazul unui credit de consum, rata lunară scade cu peste 10 lei.

Indicatorul Robor la 3 luni a atins maximul anului în februarie, când ajunsese la 3,76% pe an pe fondul unui val de volatilitate a dobânzilor la lei, generat de o lipsă acută de lichiditate în sistemul bancar. Al doilea val de volatilitate s-a înregistrat în septembrie, când a fost atins un maxim de 3,2% pe an. Dobânzile s-au calmat după ce BNR a injectat lichiditate prin patru operaţiuni repo la finalul lunii septembrie şi tot atunci a redus dobânda-cheie la lei la 3% pe an şi rezervele minime la pasivele în lei ale băncilor la 10%.

Ultima măsură a avut un impact direct asupra lichidităţii din piaţă de circa 2,5 miliarde de lei.

BNR a anunţat ieri o nouă reducere a dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, un minim istoric. Aceasta este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere în luna august. Impactul asupra dobânzilor interbancare ar putea fi limitat de data aceasta, în condiţiile în care ratele sunt mult sub nivelul dobânzii-cheie.

Dobânzile Robor cu scadenţă la o lună şi 6 luni au ajuns de asemenea la minime istorice, 1,29% pe an, respectiv 2,32% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO