Bănci și Asigurări

Costul leilor scade din nou spre pragul de 1%

Robor a coborât de la un maxim de 1,68% înregistrat la începutul anului la un minim de 1,04% pe an

Robor a coborât de la un maxim de 1,68% înregistrat la începutul anului la un minim de 1,04% pe an

Autor: Claudia Medrega

03.12.2015, 00:05 477
Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri din nou la minimul istoric de 1,04% pe an, nivel care a mai fost atins în 18 noiembrie.

Maximul pentru Robor din acest an, de 1,68%, a fost atins în 5 ianuarie.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni s-a poziţionat în noiembrie pe o pantă descendentă pe fondul unui surplus de lichiditate în sistem.

Dacă tendinţa de scădere va continua, populaţia cu credite în lei ar putea să simtă scăderea în propriile buzunare şi implicit să plătească rate mai mici la credite din luna decembrie, când băncile îşi vor actualiza dobânzile variabile la credite.

Precedenta ajustare în funcţie de evoluţia indicatorilor pieţei monetare a fost făcută în luna septembrie, când Robor afişa un nivel de 1,4%-1,5%.

În prezent băncile afişează o dobândă de circa 10% pe an la creditele de consum, în timp ce la împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe dobânzile ajung la 4-5% pe an.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni a scăzut cu peste jumătate de punct procentual de la începutul anului şi până în prezent, ceea ce înseamnă practic o economie lunară de aproximativ 50 de lei pentru un credit imobiliar de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani.

Unii analiştii estimează că dobânda Robor va rămâne la un nivel redus şi în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO