Bănci și Asigurări

Credit Europe tinteste peste 4,5% din piata leasingului

Credit Europe tinteste peste 4,5% din piata leasingului

Kerem Sekizyarali, presedinte Credit Europe Leasing: Pana in 2005 nu am crescut foarte mult deoarece principala problema erau resursele financiare. Abia 2006 a fost primul an fara probleme financiare.

23.05.2007, 12:14 29

Credit Europe Leasing, una dintre primele zece companii de leasing de pe piata locala, si-a propus ca in acest an sa obtina o cota de piata de peste 4,5% in conditiile in care la sfarsitul anului trecut avea 3,7%.
"Pentru acest an vrem sa crestem mai mult decat piata, adica peste 32%. De acum nu vom mai inregistra cresteri foarte mari, dar vom incerca sa ne imbunatatim cota de piata. In acest an tintim o cota de piata de 4,5-5%", a declarat Kerem Sekizyarali, presedintele Credit Europe Leasing. Firma de leasing a grupului financiar Credit Europe, a finantat in 2006 contracte in valoare de 120 de milioane de euro, cu 160% mai mult decat nivelul inregistrat in 2005.
"Pana in 2005 nu am crescut foarte mult deoarece principala problema erau resursele financiare. In acea perioada era criza economica in Turcia, iar actionarul majoritar nu ne putea sustine cresterea. In 2005 s-a schimbat actionariatul, noul actionar fiind Finansbank Olanda", explica Sekizyarali.
Schimbarea de actionariat a avut loc in contextul in care Finansbank Turcia si brandul Finans au fost preluate anul trecut de catre National Bank of Greece. Reteaua Finans, detinuta in continuare de Fiba International Holding NV, formata din institutii financiare din Romania, Rusia, Olanda, Germania, Elvetia si Ucraina, a inceput sa opereze din acest an sub denumirea Credit Europe.
"Anul 2006 a fost primul an fara probleme financiare pentru ca grupul ne-a asigurat sursele de finantare necesare. Anul trecut am intrat in piata. Suntem vechi, dar noi", explica Sekizyarali. Credit Europe Leasing ocupa pozitia a noua in topul companiilor de leasing locale, dupa fuziunea UniCredit Leasing cu HVB Leasing, cu o cota de piata de 3,7%, dupa ce in 2005 se situa pe locul 17, cu cota de 2,26% din piata.
Compania urmeaza tendinta pietei de orientare catre leasing imobiliar si de echipamente in defavoarea leasingului auto. Un procent de 31% din finantarile realizate de Credit Europe Leasing in 2006 au fost reprezentate de leasingul de echipamente, in timp ce leasingul de vehicule si cel imobiliar au avut ponderi de 52%, respectiv 17%.
"Suntem agresivi pe leasing imobiliar si de echipamente pentru ca dupa introducerea noilor norme ale BNR persoanele fizice vor renunta la leasing si vor apela la imprumuturi bancare", spune Sekizyarali.
Una dintre principalele directii in care se vor orienta cei de la Credit Europe Leasing va fi leasingul de camioane pentru care compania pregateste un sistem de scoring. Credit Europe Leasing se adreseaza in principal sectorului corporate, 93% dintre clienti fiind companii, iar restul de 7% persoane fizice.
Presedintele unei companii afiliate unei banci, Sekizyarali crede ca leasingul financiar va continua sa domine piata, in conditiile in care anul trecut a reprezentat 98% din totalul activelor finantate.
"Leasingul operational sau managementul de flote, cum este cunoscut la nivel european, se va dezvolta doar cand vor exista companii care pot oferi diverse tipuri de servicii. De obicei, clientii prefera leasingul operational de echipamente pentru ca sa nu investeasca in achizitia lor, il inchiriaza", afirma Sekizyarali.
Desi la sfarsitul anului trecut leasingul operational reprezenta 2% dintr-o piata in valoarea de 3,26 miliarde de euro, aceasta pondere s-ar putea schimba in anii urmatori datorita unei activitati mai intensificate a unor jucatori locali precum Porsche Mobility, dar si prin intrarea unei companii puternice la nivel international cum sunt olandezii de la LeasePlan, companie ce manageriaza 1,26 milioane de vehicule la nivel international si are ca actionar majoritar grupul Volkswagen.
Credit Europe Leasing are sediul central in Bucuresti si cinci birouri in Iasi, Timisoara, Cluj, Brasov si Constanta. Compania intentioneaza sa deschida in acest an un birou in Craiova si alte trei in partea de nord a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO