Bănci și Asigurări

Credite ipotecare de la Banc Post cu banii BERD

28.02.2003, 00:00 13

Banc Post intra in aceasta primavara pe piata creditului ipotecar. Banca va beneficia de o linie de credit in valoare de 20 milioane de euro pe care Consiliul al Administratie al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmeaza sa o aprobe pe 15 aprilie.
Banc Post va primi aceasta finantare in trei transe. Banii vor fi folositi pentru credite ipotecare pe termen lung destinate persoanelor fizice care vor sa-si cumpere/construiasca si/sau sa-si repare proprietati imobiliare (case, apartamente). Potrivit proiectului care urmeaza sa fie aprobat de BERD, creditele acordate de Banc Post vor fi disponibile nu numai in euro, ci si in lei sau dolari. Finantarea ieftina a BERD va permite bancii sa practice dobanzi atractive. Banc Post nu va beneficia de asistenta tehnica din partea BERD pentru acest program de credite ipotecare.
Prin linia de finantarea acordata bancii, BERD continua proiectul de sprijinire a unei piete a creditului ipotecar in Romania, in conditiile in care acest tip de produs bancar de-abia apare. Banca Comerciala Romana (BCR) ofera deja credite ipotecare in lei tot dintr-o linie de finantare pusa la dispozitie de BERD la sfarsitul anului trecut. BCR beneficiaza insa de o linie de credit mai mare, de 50 milioane de euro. Una din problemele care au intarziat aparitia acestui produs este dificultatea bancilor romanesti de a acorda finantari pe termen lung.
Banc Post este una din bancile importante pe piata romaneasca, detinand o cota de 4-5% din totalul activelor bancare la sfarsitul lui 2001. Actionarii principali sunt banca elena Eurobank, cu 36,2% din capital, si Banca Portugheza de Investitii, cu 17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO