Bănci și Asigurări

Creditele acordate de Raiffeisen Locuinţe au crescut cu doar 3 mil. lei

Autor: Razvan Voican

09.04.2012, 00:03 307

Raiffeisen Locuinţe, bancă specializată în administrarea unei scheme de economisire-creditare pentru domeniul locativ, şi-a majorat anul trecut soldul creditelor acordate cu numai 3 mil. lei, respectiv cu 6,4% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2010.

Chiar dacă a fost înfiinţată în urmă cu aproape opt ani şi a beneficiat în mod constant de susţinerea statului care a plătit de la buget prime semnificative pentru încurajarea acestui sistem, Raiffeisen Locuinţe avea în bilanţ la sfârşitul lui 2011 credite de numai 50 mil. lei (sub 12 mil. euro).

Banca are un portofoliu de 148.000 de contracte de economisire creditare, în creştere cu 14.000 faţă de 2010 - an care a fost extrem de slab, cu vânzări noi de numai 6.000 de contracte. Valoarea contractată se ridică la 2,35 mld. lei, însă relevanţa acestei sume este redusă având în vedere sumele împrumutate până în prezent. Raiffeisen Locuinţe promite credite în lei cu dobânzi care anul trecut au variat între 4,5% şi 11,9%, după o perioadă de economisire în care a remunerat depunerile clienţilor cu dobânzi de 1,5% sau 3% pe an, după tipul contractului. Statul participă şi el cu o primă de 25% din suma economisită în cursul anului, dar nu mai mult de echivalentul a 250 de euro pe an. Chiar dacă numărul contractelor a crescut, volumul depozitelor atrase de bancă a scăzut în 2011 cu 1,2%, până la 244 mil. lei. Raiffeisen Locuinţe are un singur concurent pe piaţă, BCR Locuinţe, controlat de cea mai mare bancă de pe piaţă, înfiinţată în urmă cu aproape patru ani şi care încearcă să folosească la maximum reţeaua de 667 de unităţi a băncii-mamă BCR. Potrivit raportului anual, creditarea realizată de BCR Locuinţe a înregistrat în 2011 "un ritm de creştere mai mic comparativ cu estimările efectuate", cota de piaţă estimată fiind de circa 9%.

Chiar dacă prima de la stat este plafonată la echivalentul a 250 de euro, contractele încheiate cu băncile de locuinţe pot fi privite şi numai ca o formă de economisire cu randament atractiv având în vedere că statul plăteşte 25% din suma economisită. Cu toate acestea, succesul sistemului de economisire-creditare pe piaţa locală rămâne discutabil. Chiar dacă bugetul statului a fost "periat" de mai multe ori în contextul eforturilor de reducere a deficitului, acordarea primelor pentru clienţii băncilor de locuinţe a fost menţinută în condiţiile în care sumele economisite de aceştia rămân relativ scăzute. Chiar şi BNR s-a implicat în susţinerea celor două bănci. "Băncile pentru locuinţe aduc mai multă stabilitate în sistem, spre deosebire de băncile comerciale, care au un câmp mai larg de acţiune", spunea guvernatorul Mugur Isărescu la o conferinţă dedicată acestui tip de bănci, organizată la sediul central al BNR la sfârşitul anului trecut.

Chiar dacă sunt implicate două dintre cele mai puternice branduri bancare locale - BCR şi Raiffeisen, vânzările de contracte rămân per ansamblu modeste. Dobânzile la economisire sunt mici atât timp cât multe bănci comerciale încă oferă 6 - 7% pe an la depozitele la termen şi ca atare este greu de acumulat sume care să permită ulterior contractarea unor credite cu care să poată fi construi­tă/cumpărată o locuinţă, destinaţiile principale ale banilor putând fi doar moder­nizările şi renovările de locuinţe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO