Bănci și Asigurări

Creditele în lei s-au ieftinit cu 20% anul trecut, dar bancherii renunţă cu greu la marjele mari de câştig

Creditele în lei s-au ieftinit cu 20% anul trecut, dar...

Autor: Ciprian Botea

04.02.2015, 17:06 490

Băncile afişau la sfârşitul anului trecut oferte de credite în lei mai ieftine cu 20% comparativ cu decembrie 2013, dar în paralel bonificaţiile la depozite au scăzut cu 30% pe retail şi cu 50% pe corporate, semn că bancherii nu renunţă uşor la marjele mari de câştig.

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei ajungea la 7,2% pe an în decembrie, fiind în scădere cu peste 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul de la începutul anului, potrivit datelor BNR. Com­pa­niile plătesc dobânzi mai mici cu peste un punct procentual.

Scăderea dobânzilor vine în contextul în care bancherii se împrumută mai ieftin de pe piaţa monetară, unde dobânzile pe trei luni au coborât sub 1,5% pe an ca o consecinţă a deciziilor BNR de a relaxa politica monetară. Dobânda-cheie la lei se află în prezent la un minim istoric de 2,5% pe an.

„Date fiind deciziile recente de politică monetară şi perspectivele de politică monetară pe termen scurt, ne aşteptăm ca tendinţa de scădere a ratelor de dobândă din sectorul bancar să se prelungească cel puţin până la finalul primului semestru“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii. Marjele de câştig (diferenţa dintre dobânda la depozite şi cea la credite) au scăzut anul trecut cu trei sferturi de punct procentual pe segmentul de retail şi cu un sfert de punct procentual pe segmentul corporate, ambele valori fiind situate în prezent la circa 4,5 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO