Bănci și Asigurări

Creditele ipotecare se vând la o dobândă de 1,55% în Franţa, iar dobânzile scad în continuare. În România băncile cer o dobândă de 4%

Creditele ipotecare se vând la o dobândă de 1,55% în...

Autor: Anelis Baciu

04.08.2016, 19:49 2283

Dobânda medie (fără asigurare) pentru un credit ipotecar ajungea la 1,55% pe an în Franţa în luna iulie a acestui an, în scădere de la 1,66% cu o lună în urmă, în timp ce în România băncile vând ipotecarele standard în euro la o dobândă medie de peste 4%, potrivit datelor BNR. În cazul creditelor imobiliare în lei dobânda medie este mai mică de circa 3,6%.

Unul dintre factorii principali care au dus la scăderea incredibilă a dobânzilor la creditele ipotecare în Franţa este concurenţa acerbă dintre bănci, scrie publicaţia franceză Les Echos.

Marjele şi implicit dobânzile la creditele ipotecare sunt mai mari în România, întrucât România este considerată mult mai riscantă din punctul de vedere al ratingului de ţară decât ţările din zona euro, aşa cum este Franţa. Mai mult, mar­jele la creditele ipotecare în euro au început să crească uşor în pri­mele luni din acest an. Faţă de luna aprilie marja a crescut în mai cu 0,01 puncte procentuale.

Dobânda medie pe an plătită la un credit imobiliar în euro pentru persoa­ne fizice ajunge în prezent la 4,4%, în con­diţiile în care Euribor con­ti­nuă să se menţină sub nivelul de - 0,3%.

Este posibil ca băncile locale să încerce să descurajeze creditarea în euro prin menţinerea marjelor ridicate, preferând ca din resursele în euro să ramburseze liniile de finanţare primite de la băncile-mamă în loc să dea credite.

Circa 99% din creditele noi acor­date sunt în lei, creditarea în valută de retail fiind practic inexistentă în ultimii doi-trei ani. Creditele în lei sunt de la jumătatea anului 2014 mai ieftine decât cele în euro, în con­diţiile în care producţia nouă de credite ipotecare în lei are o rată a dobânzii medie de 3,2%, cu aproape un punct procentual mai puţin decât împrumuturile în euro.

Creditele noi contractate de populaţie pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5 miliarde de lei.

În stoc însă, băncile au credite ipo­tecare în lei şi euro de 12 miliarde de euro. Sistemul bancar româ­nesc se află pe ultimul loc în regiune când vine vorba de ponderea creditelor ipo­tecare ale populaţiei în Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care finanţările pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri reprezentau la finalul lunii mai doar 7,2% din PIB. Spre comparaţie, în Bulgaria ponderea creditelor ipotecare în PIB ajunge la 9,8%, iar în Ungaria la 8,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO