Bănci și Asigurări

Creditul de consum ramane calul de bataie al bancilor

04.01.2010, 23:02 25

Tendinta de scadere treptata a dobanzilor va continua anulacesta si la credite, si la depozite, anticipeaza bancherii, insaaceasta nu va stimula prea mult cererea de credite, bancile marimizand pe o crestere a creditarii cu o singura cifra, in timp cejucatorii mici pariaza pe ritmuri de 15-25%.

"Anticipam o crestere moderata, de o singura cifra, atat lacredite, cat si la depozite. La creditare, cererea va fi usor mairidicata pentru creditele de nevoi personale, inclusiv pentrucarduri de credit, respectiv pentru creditele pentru capital delucru in cazul firmelor", afirma Raluca Topliceanu, directorexecutiv pe segmentul persoane fizice la Raiffeisen Bank.

UniCredit Tiriac Bank, un alt jucator din top 10, nu avanseazaprognoze de crestere a soldului creditelor, insa reprezentantii saisustin ca banca va avea "o abordare agresiva" si la creditare, sipe depozite, in cazul finantarilor mizand tot pe creditul deconsum. "Estimam o reluare a creditarii pentru companii incepand cuprimul trimestru, iar pentru creditele retail ne bazam in principalpe creditele de consum si doar intr-o faza ulterioara pe celeipotecare", afirma reprezentantii UniCredit. In cazul depoziteloratrase, banca are drept tinta cresterea cotei de piata cuaproximativ 20% pe segmentul persoanelor fizice, respectiv cu circa10% pe cel al IMM-urilor, in conditiile in care a continuat sadepinda in mare masura de finantarile de la banca-mama.

Mult mai agresivi in prognoze sunt jucatorii mici, pentru careobtinerea unei cresteri a soldului creditelor cu doua cifre estemai la indemana avand in vedere baza de pornire mai modesta. "Ne-ampropus o crestere de aproximativ 25% atat pe partea de credite, catsi pe cea de depozite. Ne pastram planurile de crestere a cotei depiata si a numarului de clienti si vom continua sa implementamstrategia noastra pe termen lung de consolidare a pozitiei de bancauniversala", a declarat Murat Atay, directorul general al GarantiBank.

Gian Marco Felice, directorul general al ProCredit Bank, spuneca tinta pentru 2010 este atingerea unei cresteri de 15% atat lacredite, cat si la depozite.

"Ca si pana acum, ne vom concentra pe finantareaintreprinderilor mici si mijlocii. In ceea ce priveste acordarea decredite pentru producatorii agricoli, aceasta va continua sa fieuna dintre principalele arii de crestere pentru noi", a declaratFelice. La randul sau, Adrian Chichita, director adjunct pe retailla OTP Bank, spune ca banca va fi "mai insistenta in ceea cepriveste creditarea" decat pe majorarea depozitelor, mizand pecreditele cu garantii ipotecare.

Cat priveste evolutia dobanzilor, Raluca Topliceanu, director laRaiffeisen, spune ca tendinta de reducere graduala va continua atatla credite, cat si la depozite. "Incepand cu 31 decembrie amanuntat deja scaderi importante de marje la creditele noi pentrupersoane fizice; in plus, ratele de referinta (ROBOR si EURIBOR) auo tendinta de scadere, ceea ce se va regasi si in dobanzile lacredite incepand cu 1 ianuarie."

Murat Atay, seful Garanti Bank, spune ca sunt posibile reduceride dobanzi in trimestrul I intre 0,5 si doua puncte procentuale infunctie de produs, in timp ce Gian Marco Felice de la ProCreditafirma ca banca sa a operat in decembrie o ieftinire de pana ladoua puncte la credite, asa ca pentru trimestrul I vede doareventual scaderi mici ale dobanzilor la credite.

Asteptarile bancherilor

  • Bancile mari mizeaza pe cresterea creditului cu o singuracifra, cele mici aspira la dinamici de 15 si chiar 25%
  • Produsele-cheie ale anului: creditele de consum, cardurile decredit, creditele pentru capital de lucru
  • Tendinta de reducere a dobanzilor va continua gradual si lacredite, si la depozite
  • Bancile cu dezechilibre mari intre credite si depozite vorcontinua sa incurajeze economisirea prin promotii de dobanda
  • Bancile mici si mijlocii vor incerca sa atraga noi clienti, inspecial persoane fizice si IMM-uri, in timp ce bancile mari se vorconcentra pe fidelizarea clientilor existenti prin crestereacalitatii serviciilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO