Bănci și Asigurări

Creditul de retail s-a dezghetat in martie

Creditul de retail s-a dezghetat in martie
05.04.2009, 17:30 19

Luna martie a adus primele semne de revenire a creditului de retail dupa prabusirea pietei din iarna. Clientii au inceput sa se intereseze de credite, in timp ce si bancile anunta primele scaderi consistente de dobanzi la imprumuturile nou-acordate.
Serban Epure, directorul Biroului de Credit -institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata creditelor de retail - spune ca luna martie a adus o crestere semnificativa a cererii.
Numarul interogarilor adresate bazei de date a Biroului de Credit de catre bancile partenere a urcat in martie la 443.000, fata de 309.000 in februarie.
Aceasta a fost prima data cand volumul a urcat semnificativ, dupa ce din octombrie si pana in ianuarie numarul interogarilor scazuse de la luna la luna. In februarie numarul interogarilor a fost doar putin mai mare decat cel din ianuarie. La acordarea unui imprumut, bancile interogheaza baza de date a Biroului de Credit, pentru a afla daca respectivul client are si alte credite sau chiar restante pe care nu le-a declarat. Astfel, numarul de interogari permite o buna aproximare a numarului de aplicatii de credit analizate de bancile partenere.
Totusi, chiar daca bancile au cerut informatii pentru mai multi clienti in martie fata de februarie, comparativ cu martie anul trecut numarul interogarilor este cu peste 30% mai mic. Bancherii remarca de asemenea o imbunatatire a vanzarilor de credite noi in martie, desi volumele raman mult mai mici decat in primavara trecuta.
"Va trece probabil un an de zile pana cand vanzarile vor acoperi rambursarile lunare de credite. Desi vanzarile cresc de la luna la luna, evolutia soldului va fi probabil negativa", spune Sorin Mititelu, directorul directiei Produse Retail si Dezvoltare Afaceri in BCR, cea mai mare banca din sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO