Bănci și Asigurări

Creditul incetineste si economisirea la fel

23.09.2008, 18:44 19

 

Cererea de credite in valuta a revenit in august, dupa o scadere abrupta in iulie, iar vanzarile de imprumuturi in lei au accelerat de asemenea. In schimb, apetitul pentru economisire a ramas firav.
Creditul neguvernamental a ajuns la sfarsitul lui august la 183,6 miliarde de lei (echivalentul a 51,9 miliarde de euro), in crestere cu 2,9% fata de luna precedenta, arata datele BNR. In iulie, creditul inregistrase o contractie de 0,4%, determinata de reducerea soldului finantarilor in valuta.
Ritmul anualizat de crestere a creditului a inregistrat insa o noua incetinire in august, in conditiile in care saltul a fost mai mic decat cel inregistrat in august anul trecut. Astfel, pe fondul efectului de baza, cresterea anualizata a incetinit la 39%, acesta fiind cel mai redus nivel atins din iunie anul trecut.
Depozitele atrase de banci au inregistrat o crestere marginala, cu 0,7%, dupa o scadere in iulie, astfel ca ritmul anual de crestere a incetinit la 30%, de la un varf al ultimilor ani de 40%, atins in iunie.
"Desi ne asteptam ca dobanzile mari sa stimuleze economisirea, practic vedem in ultimele luni ca banii sunt plimbati de la o banca la alta", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Pe de alta parte, lunile de vara sunt in mod traditional o perioada slaba pentru economisire, in conditiile in care populatia isi orienteaza fondurile preponderent spre consum, spune ea.
Totodata, companiile sunt mai putin sensibile la dobanzile platite de banci, in conditiile in care capacitatea de economisire este constransa de evolutia afacerilor.
Depozitele in lei ale populatiei au stagnat in august, dupa ce in iulie reusisera doar o crestere marginala, cu 0,5%. In schimb, clientii individuali au preferat depozitele in valuta, care au urcat cu 3,1%, dupa o scadere in luna precedenta. Companiile si-au redus economiile in valuta, dar au majorat depozitele constituite in lei.
Pe partea de creditare, Ciotau remarca incetinirea din ultimele luni a finantarilor in valuta.
Franarea a fost evidenta, ritmul (calculat in euro) coborand la 50%, de la aproape 55% in luna precedenta si un varf istoric de 74%, atins in ianuarie.
Imprumuturile in lei au urcat in termeni reali in august cu 1,9%, fata de 1,7% in luna precedenta, astfel ca ritmul anual de crestere s-a mentinut la 28%.
In august, creditul in valuta a urcat cu 3,5% (daca soldul este exprimat in lei), dupa ce in iulie scazuse cu 1,5%. Exprimata in euro, cresterea a fost de 3,7%, fata de 1,6% in luna precedenta. Saltul a fost insa mult mai mic decat cel inregistrat in august 2007, de aproape 7%.
Cea mai puternica decelerare a fost inregistrata de finantarile in valuta contractate de populatie, a caror crestere anualizata a coborat la 86%, fata de un ritm de 105%, in iulie. Incetinirea este din nou determinata de efectul de baza, in conditiile in care in vara trecuta tocmai intrau in vigoare normele proprii de creditare ale bancilor, care permiteau un grad de indatorare de pana la 70% pentru clienti, fata de 40%, cat prevedeau reglementarile anterioare ale BNR.
Creditul contractat de populatie in lei a incetinit de asemenea, ritmul anualizat coborand sub 62%, fata de 73%, in iulie.
Populatia avea la sfarsitul lui august datorii fata de banci de 90,5 miliarde de lei (25,6 miliarde de euro), in timp ce depozitele constituite totalizau doar 79 de miliarde de lei (22,3 mld. euro).
Peste 55% din imprumuturile contractate de populatie sunt in valuta, insa la economisire este preferat leul, 63% din depozite fiind in moneda locala.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO