Bănci și Asigurări

Cresterea creditarii, alimentata de finantari externe

Cresterea creditarii, alimentata de finantari externe

Click pentru imaginea intreaga

02.05.2008, 17:43 20

Bancile locale au ajuns sa depinda puternic de atragerea de finantari din strainatate, pentru a putea sa alimenteze cresterea rapida a creditarii catre clientela.
Pasivele externe ale bancilor locale, care reflecta sursele atrase din strainatate, au urcat la 76,2 miliarde de lei (peste 20 de miliarde de euro) la sfarsitul lui februarie. Comparativ cu februarie 2007, datoriile externe ale bancilor au urcat cu 75,5%. Doar in februarie soldul a urcat cu 3,8%, dupa ce inregistrase o stagnare in ianuarie.
In paralel, activele externe (sumele plasate de bancile locale la institutii sau clienti din strainatate) au inregistrat o crestere marginala, urcand de la 4,2 miliarde (in februarie anul trecut) la aproape 4,9 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro) in februarie curent.
Analistii straini subliniau inca de anii trecuti ca bancile locale se orienteaza foarte mult pe cresterea cotei de piata pe creditare, neglijand insa atragerea de resurse, o practica nesustenabila pe termen lung.
Datele BNR arata ca imprumuturile acordate de banci au urcat cu 65% intre februarie anul trecut si februarie curent, pana la 158,3 miliarde de lei (42,5 miliarde de euro). In acest timp depozitele au urcat numai cu 36%, ajungand la 131 miliarde de lei (aproape 35 de miliarde de euro). Pe fondul diferentialului mare intre ritmurile de crestere, creditele acordate de banci au ajuns sa depaseasca sumele atrase de la clientii locali, in anul 2007. Daca se iau in considerare doar depozitele la termen, balanta se inversase inca din anul 2006.
In conditiile in care vasta majoritate a bancilor locale sunt detinute de grupuri financiare internationale, acestea au avut acces facil la finantari din strainatate, neresimtind astfel presiune pentru atragerea de fonduri pe plan local.
Actionarii straini au preferat sa pompeze bani in filialele locale, asigurand fonduri atat pentru dezvoltarea rapida a retelelor, cat si a creditarii, pentru a castiga cota de piata.
In plus, politica monetara a BNR din ultimii ani, care a fost nevoita sa descurajeze intrarile de capitaluri speculative prin micsorarea dobanzilor la lei, a afectat si apetitul pentru economisire al clientilor locali.
Abia in ultimele luni bancherii au inceput sa se uite cu mai multa atentie la atragerea de depozite pe plan local, dupa ce costul finantarilor din strainatate a urcat si chiar accesul a devenit mai dificil, pe fondul turbulentelor si al lipsei de incredere care au zdruncinat pietele internationale. De data aceasta si dobanzile sunt mai mari la leu, in conditiile in care BNR a fost nevoita sa intareasca semnificativ conditiile monetare, pe fondul rabufnirii inflatiei.
In plus, bancile locale au apelat la finantari de la actionari si pentru a-si acoperi nevoile de lichiditati pentru constituirea de rezerve minime obligatorii, in conditiile in care BNR impune niveluri foarte ridicate, de 40% pentru sumele atrase in valuta si 20% la lei.
Desi oficialii BNR au atentionat de mai multe ori ca dezvoltarea finantarii locale se bazeaza pe economisirea externa, testele de stress au aratat ca doar doua banci locale ar avea probleme in cazul in care nu ar mai putea accesa fonduri din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO