Bănci și Asigurări

Cresterea creditului a dus activele Raiffeisen la peste 5 mld. euro

Cresterea creditului a dus activele Raiffeisen la peste 5 mld. euro

Austriecii au accelerat extinderea retelei, astfel ca in septembrie operau 382 de unitati

09.11.2007, 21:49 20

Raiffeisen Bank si-a majorat activele pe piata locala cu aproape 10% de la inceputul anului, pana la 5,09 miliarde de euro. Comparativ cu septembrie anul trecut, activele bancii marcheaza o crestere cu aproape 43%, potrivit datelor publicate la Viena de Raiffeisen International.
In Romania, Raiffeisen Bank publica datele financiare doar semestrial. Raportul grupului nu mentioneaza detaliat castigurile realizate de subsidiare.
In primele noua luni din 2006, activele bancii inregistrasera o crestere cu 18%, potrivit raportarilor grupului. Dinamica a fost mai slaba anul acesta, in conditiile in care la jumatatea anului activele marcau o crestere cu 6,4% comparativ cu decembrie anul trecut. Totalul activelor raportate de grup pentru piata locala include si finantarile externalizate de Raiffeisen Romania. Spre exemplu, in iunie, grupul a anuntat ca activele de pe piata locala au ajuns la 4,9 miliarde de euro, in timp ce Raiffeisen Romania a dat o valoare de 3,9 miliarde de euro pentru activele detinute.
La jumatatea anului, Raiffeisen isi pastra locul trei in topul jucatorilor din sistemul bancar romanesc. Pana acum, dintre jucatorii de top doar BCR (detinuta de grupul austriac Erste Bank) si-a publicat rezultatele la noua luni, anuntand o crestere a activelor cu 16% din decembrie, pana la 16,5 miliarde de euro. BRD-SocGen, al doilea jucator din sistem, si UniCredit-Tiriac, care la jumatatea anului ocupa locul al patrulea, isi vor publica rezultatele saptamana viitoare.
Potrivit datelor publicate de grup, reteaua teritoriala a Raiffeisen Romania ajunsese la sfarsitul lui septembrie la 382 de unitati.
In intervalul de 12 luni, austriecii au deschis 137 de unitati. Raiffeisen a simtit nevoia sa accelereze extinderea teritoriala, in conditiile in care majoritatea jucatorilor de top au crescut agresiv numarul de unitati.
BCR a trecut de 520 de unitati, in timp ce BRD a ajuns la circa 740 de unitati, dupa ce a deschis peste 200 de agentii din septembrie trecut. In paralel cu extinderea retelei, Raiffeisen si-a majorat si numarul de angajati pe piata locala. La sfarsitul lui septembrie, banca avea 5.506 angajati, fata de 4.708, in toamna trecuta.
Raiffeisen International subliniaza o crestere cu 47% a veniturilor nete din comisioane in regiunea Europei Centrale si de Est. Subsidiarele din Romania si Serbia au avut cea mai mare contributie in aceasta crestere.
Majorarea veniturilor din comisioane a devenit o prioritate pentru bancherii locali, in conditiile in care cresterea competitiei a facut ca marjele de dobanda sa coboare foarte mult in ultimii doi ani. Totusi, veniturile din dobanzi raman deocamdata principala sursa de castig pentru banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO