Bănci și Asigurări

Cresterea dolarului a mentinut pe plus rezerva valutara a BNR

06.12.2005, 19:38 20

Aprecierea monedei americane in raport cu euro a compensat in noiembrie scaderea nominala a rezervei BNR.

BNR a anuntat cresterea rezervei valutare in noiembrie cu 35,8 milioane de euro, pana la 16,73 miliarde de euro. Expansiunea incomparabil mai mica decat cresterile de peste un miliard inregistrate la jumatatea anului, vine in contextul in care pietele se asteptau la o scadere, insa de fapt a fost sustinuta preponderent de intarirea dolarului. In raportarile sale, BNR nu mai precizeaza cat de mare este rezerva in dolari, insa aceasta a ramas consistenta, reflectand structura datoriei externe.

BNR a rascumparat din rezerva in cursul lunii trecute euroobligatiunile emise de Ministerul Finantelor in 2000, in valoare de 300 de milioane de euro, care ajunsesera la scadenta, dupa ce guvernatorul a ales sa nu transmita in piata aceasta cerere suplimentara de valuta.

De altfel, iesirile de valuta de la rezerva au totalizat in noiembrie peste 617 milioane de euro. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat la sfarsitul lunii trecute ca se asteapta la o diminuare cu 400 de milioane de euro a rezervei valutare.

Intrarile au totalizat insa 653 mil. euro in noiembrie, asigurand astfel continuarea expansiunii. Banca centrala nu mai publica detaliat sursele acestor intrari de la inceputul anului, nominalizand insa in aceasta categorie "veniturile din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele". Analistii spun ca nu se asteptau la o asemenea evolutie a rezervei, mai ales dupa estimarile guvernatorului.

"Pentru mine este surprinzatoare cresterea rezervei si la prima vedere te impinge sa crezi ca a fost alimentata de cumparari din piata valutara. Pe de alta parte, nu au existat indicii ale unor interventii ale BNR in piata", spune Florian Libocor, analist financiar. El se astepta la o scadere a rezervei cu peste 200 mil. euro in noiembrie.

"Cifra este surprinzatoare, eu ma asteptam la o scadere. Imi este greu insa sa confirm prezenta BNR in piata valutara. Eu am vazut cumparari de valuta provenite de la clienti, nu de la BNR", spune si Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro Bank. Analistii spun ca intrarile ar fi putut fi alimentate de emisiunea de obligatiuni a BCR, de 500 de milioane de euro, in cazul in care banca ar fi ales sa schimbe suma in lei in cadrul unei tranzactii cu BNR. Oficialii BCR spun ca banca nu a intrat in posesia fondurilor in noiembrie, tragerea sumelor fiind programata pentru decembrie. Rezervele internationale (valuta plus aur) au ajuns, astfel, la sfarsitul lui noiembrie, la 18,15 mld. euro, dupa ce rezerva de aur s-a redus la 104,9 tone. Rezerva acoperea la sfarsitul lui septembrie 6,6 luni de importuri, cu mult peste nivelul optim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO