Bănci și Asigurări

Cresterea PIB readuce cursul la 3,60 lei/euro

03.06.2008, 20:36 15

Leul a continuat ieri tendinta de apreciere, consolidata dupa anuntarea datelor peste asteptari privind cresterea economica din primul trimestru.
Banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,6082 lei/euro, comparabil cu nivelul atins la sfarsitul lunii aprilie.
Cotatia monedei nationale in raport cu euro a scazut cu 1,31 bani, fata de referinta de vineri.
Totusi, un curs mai redus comparativ cu rata publicata ieri a fost anuntat pe 25 aprilie, cand euro a fost cotat la 3,6055 lei.
Primele tranzactii ale zilei de ieri au fost operate la 3,6200 lei/euro, cu 0,25 bani sub nivelul de la inchiderea sedintei de vineri, de 3,6225 lei/euro.
Anuntul privind evolutia favorabila a produsului intern brut a influentat continuarea tendintei de apreciere pe piata interbancara, ordinele de cumparare fiind predominante.
"Leul s-a apreciat sensibil dupa anuntarea datelor privind cresterea economica in primul trimestru si inca se simte o oferta puternica de vanzare de valuta", comenteaza Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Pe parcursul zilei, cursul a atins un minim de 3,5970, nivelul maxim fiind de 3,6230. La jumatatea sedintei de pe piata valutara euro era tranzactionat la 3,6020 lei, dupa ce coborase in primele ore chiar sub nivelul de 3,6 lei.
Aprecierea leului a venit chiar pe fondul unui sentiment regional negativ, monedele de pe pietele vecine inregistrand deprecieri in fata euro.
Totusi, evolutiile pe pietele din regiune au fost stabile, neinregistrandu-se miscari prea ample.
Cresterea economica s-a accelerat la 8,2% in primul trimestru al anului, in termeni reali comparativ cu 6% in perioada similara din 2007, ritmul fiind peste estimarile analistilor si ale autoritatilor, care indicau un avans al PIB in jurul a 7,5%.
Pe piata monetara interbancara dobanzile oferite de banci la depozitele cu scadenta la o saptamana s-au situat la niveluri de 10,01% - 10,51%. In aceste conditii, licitatia organizata de BNR pentru atragerea surplusurilor de lichiditate nu a avut succes, avand in vedere ca dobanda folosita la operatiunile de sterilizare este de 9,75% pe an.
Ca urmare, nicio banca nu a participat la licitatie, jucatorii preferand plasamentele interbancare. La depozitele pe o zi, dobanzile au fost de 9,89% - 10,39%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO