Bănci și Asigurări

Cresterea rapida a datoriei externe face mai dificila rambursarea

Cresterea rapida a datoriei externe face mai dificila rambursarea

Click pentru imaginea marita

16.02.2007, 15:49 22

Cresterea foarte rapida a datoriei externe pe termen scurt poate pune probleme in eventualitatea unei inversari a tendintei de apreciere a leului, considera analistii.
In ultimii doi ani datoria externa, in special cea pe termen scurt, au inregistrat un ritm rapid de crestere, in conditiile in care companiile private au apelat tot mai mult la finantari din strainatate.
In noiembrie trecut, datoria externa pe termen scurt depasea 13,2 miliarde de euro, marcand o dublare fata de sfarsitul lui 2005. Ponderea sa in totalul datoriei externe a urcat la aproape 33% in toamna trecuta, de la 20% in decembrie 2005 si numai 7% in anul 2000. La nivelul statelor din Europa Centrala si de Est raportul era in septembrie de putin peste 22%.
"Cresterea foarte rapida a datoriei externe pe termen scurt a determinat o ascensiune puternica a serviciului datoriei externe. Desi datoria externa totala - ca procent in PIB - este inca sub media tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), acoperirea acesteia si a serviciului datoriei prin exporturi si rezerve se deterioreaza rapid", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Datoria externa a Romaniei a fost constant pe un trend ascendent in ultimii opt ani, urcand de la 12 miliarde de euro in 1998, la peste 40 de miliarde de euro, in noiembrie trecut. In cadrul acesteia, datoria pe termen scurt a inregistrat o dinamica alerta in ultimii doi ani, inregistrand dublari fata de anul precedent atat in 2005, cat si in 2006.
Astfel, datoria externa a ajuns sa reprezinte aproape 122% din exporturile de bunuri si servicii la nivelul lui noiembrie trecut, in timp ce media statelor din ECE este de numai 104,5%. In anul 2000 situatia era diametral opusa, ponderea fiind in Romania de 92%, fata de o medie de 127% in regiune.
"Datoria externa este vulnerabila in fata unei continuari a adancirii deficitului de cont curent. Avand in vedere previziunile de deteriorare a finantarii deficitului prin investitii straine directe in anii urmatori (odata cu finalizarea marilor privatizari), cred ca presiunea pe curs va creste", apreciaza Dumitru. El se asteapta ca investitorii straini sa fie tot mai precauti fata de nivelul ridicat al deficitului de cont curent, ceea ce in timp se va traduce printr-o presiune pentru deprecierea leului.
In asemenea conditii, un serviciu ridicat al datoriei externe s-ar putea dovedi greu de sustinut.
In opinia lui Dumitru, dinamica accelerata a datoriei pe termen scurt a fost alimentata si de exportul de credite al bancilor locale catre actionarii din strainatate. In paralel, bancile locale apeleaza frecvent la linii de finantare de la bancile-mama, atrase in general pe perioade scurte.
Si banca centrala a ajuns la concluzia ca expansiunea ascunde si fenomenul exportului de credite in valuta, la care au recurs mai multe banci membre ale unor grupuri internationale, pentru a putea sa continue creditarea in moneda straina, in ciuda plafoanelor impuse de autoritatea monetara.
Potrivit estimarilor BNR, aproximativ o treime din datoria pe termen scurt a fost generata de transferul in strainatate al creditelor in valuta acordate de bancile locale. Desi o determinare exacta a dimensiunii acestui fenomen nu este posibila, exportul de credite a distorsionat sensibil statisticile privind cresterea intermedierii financiare, fapt admis si de banca centrala. Serviciul datoriei externe (suma care trebuie rambursata in contul datoriei pe parcursul unui an) a crescut in pas cu soldul total. Astfel, calculat in perioada septembrie 2005-septembrie 2006 serviciul datoriei s-a ridicat la peste 20 de miliarde de euro.
In anul 2005, serviciul a fost de 13,5 miliarde de euro, mai mult decat dublu decat in anul precedent, cand fusese de numai 5 miliarde de euro.
La nivelul din septembrie, serviciul datoriei reprezinta 22% dintr-un PIB de 90,67 miliarde de euro, dublu fata de media tarilor din ECE, de 10,4%.
Raportat la exporturi, serviciul datoriei reprezinta peste 66%, fata de o medie de 21,4% in statele vecine.
Serviciul datoriei pe termen scurt a totalizat in perioada septembrie 2005-septembrie trecut 13,6 miliarde de euro. Ponderea acestuia in PIB a urcat astfel la 15% in septembrie trecut, fata de 1,6% in 2004.
Raportat la rezervele internationale ale BNR (valuta plus aur), serviciul datoriei pe termen scurt a ajuns sa reprezinte 67%, fata de 45% in 2005 si 8% in 2004.
Daca se ia in calcul serviciul datoriei totale, raportul se deterioreaza sensibil: acesta reprezenta in septembrie 98,4% din rezervele internatioanle, mai mult decat dublu comparativ cu anul 2004.
De altfel, oficialii bancii centrale au aratat in toamna trecuta ca rezervele internationale, care au urcat la 22,9 miliarde de euro, trebuie sa creasca in continuare, tocmai pentru a asigura o buna acoperire confortabila a datoriei externe. Indicatorul traditional pentru urmarirea evolutiei rezervelor internationale - gradul de acoperire in luni de import- era in noiembrie de 6,5 luni, fata de un nivel optim de 4-5 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO