Bănci și Asigurări

Cresterea rapida a dolarului a scumpit carburantii si da batai de cap Bancii Nationale

Cresterea rapida a dolarului a scumpit carburantii si da batai de cap Bancii Nationale
16.05.2010, 23:10 45

Dolarul a urcat la sfarsitul saptamanii trecute pana la un maximal ultimelor paisprezece luni, depasind pragul de 3,32 lei siextinzandu-si avansul consemnat luna aceasta la 6,5%. De lainceputul lui 2010, cand se situa pe palierul de 2,9 lei, monedaamericana s-a intarit cu aproximativ 13%. Aprecierea din ultimaperioada este insa una conjuncturala, spun dealerii, fiinddeterminata de preocuparea investitorilor fata de criza datoriilordin Europa si de performanta economica mai buna a StatelorUnite.

Si euro a pierdut in ultima luna peste sapte procente in fatadolarului american.

"Faptul ca datele macroeconomice publicate in ultima perioadasunt mai bune in Statele Unite decat in Europa a determinatintarirea dolarului in ultima perioada. La aceasta tendintacontribuie si faptul ca in Europa principala preocupare este inacest moment criza datoriilor", a comentat dealerul unei banci.

Intarirea dolarului va pune o presiune suplimentara asuprainflatiei prin majorarea in special a pretului carburantilor, cares-au scumpit deja de cateva ori de la inceputul acestui an, celemai scumpe sortimente de benzina depasind in prezent pragul de 5lei/litru. Scumpirea carburantilor de la inceputul anului a fostcauzata de un mix intre majorarea accizelor, cresterea barilului depetrol si aprecierea dolarului.

"Intarirea dolarului, in care sunt exprimate preturile lacombustibili, are un impact semnificativ asupra inflatiei. Inultimele patru-cinci saptamani, cursul s-a miscat de la 3 la 3,3lei, ceea ce va afecta inflatia mai mult decat cresterea pretuluipetrolului", declara recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu.Combustibilii, impreuna cu tigarile si energia au o pondere de21,6% in calculul inflatiei, potrivit metodologiei folosite deInstitutul National de Statistica (INS).

Au aparut deja speculatii pe piata ca BNR ar putea ajunge saintervina pe piata valutara pentru a regla raportul leu/euro astfelincat paritatea leu/dolar calculata indirect prin raportarea laeuro sa nu mai urce atat de rapid. Unii analisti spun insa caimpactul aprecierii dolarului asupra preturilor ar putea sa fiedoar limitat avand in vedere ca pretul carburantilor a crescut dejadestul de mult de la inceputul anului.

"Principala legatura a economiei romanesti cu moneda americanaeste pretul barilului de petrol si implicit al carburantilor. Poateaici se va resimti o crestere, dar nu foarte mare in conditiile incare s-a atins deja un fel de prag, iar aprecierea dolarului nu vafi preluata in totalitate in pretul carburantilor", noteaza LiviuVoinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata(GEA).

Si pretul la gaze ar putea sa creasca pe fondul aprecieriimonedei americane, avand in vedere ca circa un sfert din consumulpopulatiei si companiilor provine din import. Impactul ar putea fiinsa limitat avand in vedere ca in perioada verii consumul este mairedus.

Relatiile comerciale ale Romaniei sunt orientate preponderentcatre Uniunea Europeana, astfel ca o apreciere a euro ar fi avut unimpact mult mai extins. Importurile in dolari provin in principaldin Statele Unite, China si Federatia Rusa, cele trei tari insumandaproximativ 14% din importurile totale ale Romaniei, potrivitdatelor INS. Exporturile in moneda americana detin, de asemenea, opondere redusa in total, astfel ca nici exportatorii nu vorbeneficia de aprecierea dolarului.

In acelasi timp, creditele in dolari acordate de banci insumeazaputin peste 3% din totalul imprumuturilor, astfel ca volatilitateacursului nu ar trebui sa afecteze prea mult restantele, spunanalistii. Creditele acordate si angajamentele asumate in dolari debanci depasesc cu putin pragul de 8 miliarde de lei.

La sfarsitul lunii martie restantele in dolari ale populatieiajungeau la 11,9 milioane de lei, reprezentand putin peste 1% dintotalul intarzierilor la plata mai mari de 30 de zile. Restantelein dolari ale persoanelor fizice au crescut insa aproape de treiori in ultimul an.

Daca pe termen scurt efectele aprecierii monedei nationale arputea fi doar limitate, o intarire pentru o perioada mai lunga detimp ar putea modifica radical peisajul. "Daca moneda americana seva aprecia, iar euro se va deprecia pe o perioada mai lunga detimp, am putea vedea o reintoarcere la dolar ca moneda de referintain tranzactiile informale. Dar cred ca mai avem mult pana acolo", aadaugat Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO