Bănci și Asigurări

Cresterile de dobanda lovesc proiectele imobiliare

Cresterile de dobanda lovesc proiectele imobiliare

Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac: Ca tara, avem nevoie sa fie si ani cu mai multa stabilitate si certitudine. Ar trebui ca prioritatile sa se mute pe economie, pe investitii, pe infrastructura.

24.01.2008, 17:10 13

Proiectele imobiliare reprezinta zona cea mai sensibila la cresterile de dobanda, mai ales segmentul de birouri care se bazeaza pe fluxul de chirii, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac.
"Produsele de hedging (n.r.: care asigura acoperire la riscul de dobanda sau de curs) sunt foarte importante, insa multi dezvoltatori nu sunt constienti ca este vorba de un cost care merita platit. In multe cazuri le-am impus sa le foloseasca pentru a se proteja de riscuri si cine le-a folosit a avut de castigat in aceasta perioada", a declarat Rasvan Radu pentru ZF.
UniCredit Tiriac are in portofoliu peste 450 de clienti corporate de real estate si credite angajate si acordate de peste un miliard de euro. Radu spune ca pe piata finantarilor imobiliare au aparut jucatori nespecializati, care trateaza creditele de real estate ca pe restul finantarilor corporate, ceea ce constituie "o mare greseala".
"In cazul in care apare o scadere a pietei, consecintele pot fi nefaste. Cred cu tarie ca este nevoie de specializare pentru finantarile de proiecte imobiliare."
Seful UniCredit Tiriac afirma ca banca se va concentra pe finantarea de proiecte rezidentiale. "Vom pune accent foarte mare pe dezvoltarile rezidentiale, unde estimam ca piata va creste in continuare ca volum de business. La inceput, principalul nostru punct de interes au fost proiectele comerciale, am trecut treptat pe birouri, iar acum prioritatea devin rezidentialele."
In curand va incepe sa functioneze si parteneriatul incheiat anul trecut cu Pirelli RE (PRE), cel mai important jucator din sectorul imobiliar din Italia si cu care banca a incheiat un joint-venture. "Primele proiecte sunt aproape de lansare. Pirelli vrea sa genereze proiecte de referinta pe piata."
Rasvan Radu spune ca finantarile de proiecte rezidentiale sunt inregistrate in afara, astfel ca nu se reflecta in activele bancii.
Cat priveste finantarile de proiecte comerciale, afirma ca selectia a devenit "mult mai atenta." "Le alegem doar pe cele foarte importante, nu orice proiect." Pe segmentul de birouri el nu crede ca nivelul chiriilor va mai inregistra o crestere accentuata.
"Inca mai e loc pe piata, mai ales in provincie. Exista cerere mare in orase precum Iasi, Cluj-Napoca sau Timisoara."
La sfarsitul lunii septembrie 2007, UniCredit Tiriac era a sasea banca dupa active.
"Activele nu reprezinta punctul nostru de prioritate. Vom incepe sa ne uitam mai atent la cota de piata dupa venituri. Desi inregistram activele in afara, veniturile intra in contabilitatea din tara si astfel imaginea devine mult mai relevanta", afirma Rasvan Radu.
El este de acord ca imaginea de banca mare, clasata printre primele dupa cota de piata, este importanta, insa sustine ca de fapt conteaza profitabilitatea pe termen mediu si lung.
"Jucatorii care cresc brusc nu pot mentine ritmul mult timp pentru a ramane in top. Noi nu facem compromisuri si suntem hotarati sa ne concentram pe o crestere organica sanatoasa." In contextul strategiei de a atrage cat mai multi clienti din segmentul retailului de masa, UniCredit Tiriac se pregateste sa deschida o firma de credite de consum. De asemenea, banca va incepe sa emita noi carduri de credit cobranded, in primul rand in parteneriat cu lantul de magazine Metro, dar si cu alte companii.
"In aceasta primavara incepem in forta campania de intrare pe retailul de masa. Suntem in faza finala cu noile produse si ne vom concentra pe creditele de consum si pe produsele pentru firme mici si mijlocii."
Creditele ipotecare vor fi vandute in continuare prin banca, insa acestea urmeaza sa fie imbunatatite si legate foarte mult de proiectele rezidentiale in care banca se implica.
Rasvan Radu considera ca 2008 va fi un an cu foarte multe incetitudini, insa afirma ca grupul UniCredit isi mentine perspectiva pozitiva privind Romania. "Va fi una dintre putinele tari in care investim foarte mult in crestere."
El crede ca economia va creste mai mult sau mai putin, insa nu exista indoiala ca o crestere va fi oricum. Totusi, apreciaza ca Romania depinde din ce in ce mai mult de finantarile din afara, iar economisirea este scazuta si din aceasta cauza pot aparea probleme.
"Ca tara, avem nevoie sa fie si ani cu mai multa stabilitate si certitudine. Ar trebui ca prioritatile sa se mute pe economie, pe investitii, pe infrastructura."
Tensiunile care au aparut in ultima perioada pe pietele financiare ar putea provoca o crestere a ponderii creditelor neperformante.
"Calitatea portofoliilor de credite depinde foarte mult si de curs si de costul finantarilor, care a crescut foarte mult. Primul impact va fi resimtit la nivelul profitabilitatii bancilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO