Bănci și Asigurări

Criza de lichiditate a inzecit castigurile strainilor din depozite in bancile romanesti

Criza de lichiditate a inzecit castigurile strainilor din depozite in bancile romanesti
14.09.2008, 19:00 23

Investitorii straini au incasat in perioada ianuarie-iulie dobanzi de 863 de milioane de euro din depozitele la termen plasate la bancile romanesti, suma de aproape zece ori mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a lui 2007, conform datelor BNR.

Majorarea sumelor castigate de la bancile locale este corelata cu cresterea semnificativa a soldului depozitelor constituite, insa a fost alimentata din plin de dobanzile din ce in ce mai ridicate platite la lei de bancile locale mai ales incepand din primavara, cand dobanda BNR s-a apropiat de 10% pe an.

"Sunt finantari atrase de bancile locale din strainatate prin intermediul unor produse derivate. Cresterea puternica a soldului acestor depozite inregistrata din primavara se suprapune cu dificultatea sporita de a obtine finantari pe piata locala", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. Numai in aprilie soldul a urcat cu un miliard de euro, pana la 4,5 miliarde de euro, dupa care a atins un varf istoric de aproape 6 miliarde de euro in iunie.

De mai multe luni piata romaneasca ofera cele mai ridicate dobanzi din UE, fata de circa 4% in zona euro, stimuland interesul strainilor, insa deschiderea de depozite in lei a devenit si o varianta de finantare folosita de banci in contextul scaderii drastice a lichiditatilor.

In iulie, nerezidentii aveau plasamente pe termen mediu si lung la bancile locale de 5,8 miliarde de euro, de 2,4 ori mai mari fata de soldul de 2,37 miliarde de euro consemnat in iulie 2007. Spre comparatie, datoria externa totala angajata de bancile romanesti era la jumatatea anului de 22,2 miliarde de euro, din care cea pe pe termen lung era de 14,4 miliarde de euro.

Recordul absolut al soldului depozitelor constituite de nerezidenti a fost atins in iunie, cand sumele totale au urcat la 5,94 miliarde de euro, nivel triplu comparativ cu cel din iunie 2007. In iunie 2007 dobanda BNR coborase la un minim istoric de 7% pe an, pentru ca un an mai tarziu sa urce la 10% pe an, iar la sfarsitul lui iulie sa ajunga chiar la 10,25%.

Analistii spun ca aceste depozite reprezinta de fapt o formula prin care bancile locale atrag finantari de la actionarii lor straini si evita totodata costurile constituirii de rezerve minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO