Bănci și Asigurări

CSA a amendat cu 80.000 lei mai mulţi şefi de asigurători, printre care Astra, Euroins şi Asirom

CSA a amendat cu 80.000 lei mai mulţi şefi de asigurători, printre care Astra, Euroins şi Asirom

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

07.06.2012, 16:19 1216

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a sancţionat cu amenzi în cuantum total de 80.000 de lei şapte directori de companii de asigurare, care, în primele cinci luni ale anului, au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri din partea clienţilor, a anunţat instituţia.

Cea mai mare sancţiune, de 30.000 de lei, a fost aplicată preşedintelui directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu.

CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei directorului general al Euroins, Bucşa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, preşedintelui directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, şi directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vădean.

De asemenea, preşedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecău, şi directorul direcţiei de daune al Omniasig, Eugen Stoica, au primit amenzi de 5.000 de lei.

Şeful departamentului de daune al Carpatica Asig, Dumitru Dobrotă, a fost sancţionat cu avertisment scris.

Sancţiunile aplicate de CSA au fost adoptate miercuri de Consiliul instituţiei.

"Protecţia intereselor asiguraţilor reprezintă cel mai important obiectiv asumat de Consiliul CSA chiar de la preluarea mandatului. Din păcate, numărul de petiţii pentru unele societăţi a continuat să crească, ceea ce ne-a determinat să monitorizăm suplimentar situaţia pe zona de instrumentare şi plată a daunelor. De aceea, în cazul societăţilor care au înregistrat întârzieri la plată peste termenele prevăzute în normele CSA şi ale căror servicii au generat mai multe plângeri din partea consumatorilor, Consiliul CSA a decis, ca o primă măsură, sancţionarea persoanelor semnificative din conducerea acestor societăţi", a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Porivit datelor instituţiei, în primele cinci luni ale acestui an la CSA au fost înregistrate 5.462 de petiţii, în creştere cu 71,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Această evoluţie îngrijorătoare a numărului de petiţii, care reflectă nemulţumirile asiguraţilor, a determinat Consiliul CSA să analizeze situaţia societăţilor care au înregistrat o creştere a numărului de plângeri, majoritatea acestora fiind cauzate de întârzieri la plata despăgubirilor, peste termenele prevăzute în legislaţia în vigoare", se arată într-un comunicat al CSA.

Totodată, Consiliul CSA a hotărât efectuarea unor controale tematice la societăţile de asigurare pentru verificarea cauzelor care conduc la încălcarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte instrumentarea şi plata dosarelor de daună şi, implicit, la nemulţumirea asiguraţilor.

"Rezultatele acestor controale vor fi analizate de către Consiliul CSA, iar acolo unde va fi cazul se vor lua măsuri potrivit legislaţiei în vigoare", se mai spune în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO