Bănci și Asigurări

CSA: Abonamentele medicale la clinicile private sunt ca bancile populare. Cum comentati?

28.05.2009, 16:08 46

Abonamentele de servicii medicale la clinici private le fac concurenta neloiala asigurarilor private de sanatate, deoarece aceasta piata nu este supravegheata, iar furnizorii de abonamente nu trebuie sa constituie rezerve, asa cum fac asiguratorii, a declarat Dan Constantinescu, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Piata abonamentelor este in prezent mult mai dezvoltata decat cea a asigurarilor de sanatate.
"Marea problema a asigurarilor de sanatate este concurenta neloiala a furnizorilor de servicii medicale prin abonamente. Abonamentele nu sunt decat asigurari de sanatate mascate, pentru care nu se fac rezerve (asiguratorii constituie rezerve pentru riscurile pe care le subscriu - n.r.)", a spus Constantinescu in cadrul Forumului International de Asigurare-Reasigurare, organizat saptamana aceasta la Sinaia de Media XPRIMM.
"Este la fel ca si concurenta dintre bancile populare si cele comerciale. Primele, nefiind supravegheate de BNR, nu faceau provizioane, aveau costuri mai mici si puteau sa ofere dobanzi mai mari. Ar fi trist ca furnizorilor de servicii medicale sa li se intample acelasi lucru ca bancilor populare", a adaugat membrul Consiliului CSA.
Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata, afirma ca CSA nu ar trebui sa le permita acestor furnizori sa nu constituie provizioane pentru riscurile pe care le subscriu.
"CSA nu ar trebui sa ii lase sa nu subscrie riscul. Toata piata de servicii medicale private, care a ajuns la 400 de milioane de euro, ar trebui sa treaca prin asigurari private de sanatate", considera Alexandrescu.
In ceea ce priveste asigurarile de viata, el se asteapta ca piata sa ramana anul acesta la nivelul din 2008. In primul trimestru, potrivit datelor CSA, vanzarile de asigurari de viata s-au redus cu 6% fata de aceeasi perioada din 2008, insa sunt asiguratori care considera ca este posibila o revenire in urmatoarea perioada.
"O stagnare a pietei de asigurari de viata este vizibila in 2009", spune Alexandrescu. Cea mai mare pondere in piata asigurarilor de viata o detin politele traditionale, de 71%, in timp ce asigurarile de viata legate de fonduri de investitii - unit-linked - au o pondere de 29%. "Pentru anul acesta estimam o reducere a ponderii unit-linked in totalul pietei la 20%", sustine Cornelia Coman, directorul general al ING Viata, cea mai mare companie de pe piata de profil.
Al treilea jucator din aceasta piata, BCR Viata, spune ca anul acesta va miza pe politele de retail si pe canalul de vanzare bancassurance. "Daca anul trecut portofoliul nostru era format 35% din polite vandute prin bancassurance si cele atasate creditelor, iar 65% erau vandute prin agentii nostri, in primul trimestru acestea au ajuns sa aiba ponderi egale", explica Florina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurari de Viata.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO