Bănci și Asigurări

CSA: Asigurarile de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorii pentru business

01.06.2004, 00:00 23

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor are in intentie initierea, in colaborare cu Ministerul Integrarii Europene si a Parlamentului, a unui proiect de lege prin care companiile si profesionistii din anumite domenii de activitate sa fie obligati sa-si cumpere asigurari de raspundere civila.
Daca transportatorul azotatului de amoniu care a explodat la Mihailesti ar fi detinut o astfel de asigurare, prin care se platesc daune de catre asiguratori in cazul in care detinatorul politei provoaca daune unei terte persoane, victimele ar fi putut dispune acum de sumele necesare repunerii pe picioare.
"Deja am vorbit cu responsabilii din Ministerul Integrarii si am cerut sa se revada legislatia europeana privind raspunderea civila astfel incat sa stabilim exact ce tipuri de meserii si activitati ar trebui sa functioneze numai cu asigurare inca de la inceput. Este posibil sa initiem un proiect de lege in colaborare cu Parlamentul", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.
In Uniunea Europeana, astfel de asigurari sunt obligatorii pentru orice fel de activitate comerciala sau de productie care poate provoca daune celor din jur, ca si in cazul unor profesii precum medicina, avocatura, expertiza contabila si auditul sau arhitectura. Astfel, chiar un restaurant sau un hotel nu poate functiona fara asigurare de raspundere civila.
Si in Romania medicii, avocatii sau expertii contabili, dar si brokerii de asigurari, trebuie sa detina o asigurare de raspundere pentru daunele provocate clientilor, dar asta nu ca urmare a unei legi generale, ci conform unor reglementari specifice activitatii lor.
O astfel de asigurare are o cotatie de 0,1%, adica pentru o suma asigurata de circa 100.000 de euro, prima de plata este de 100 euro pe an. Doar in cazurile unor meserii sau activitati riscante cotatia poate urca pana la 0,4-0,5% din suma asigurata. Astfel, daca transportatorul de la Mihailesti ar fi detinut o polita de asigurare pentru care sa fi platit 1000-1300 de euro pe an, suma asigurata ar fi fost de circa 1.000.000 de euro, care acum ar fi putut fi impartita victimelor.
Cristian Fugaciu, directorul companiei de brokeraj in asigurari Marsh, filiala locala a celei mai mari companii de profil din lume, considera ca ar fi normala o astfel de legiferare. "Atata timp cat exista anumite profesii pentru care este obligatorie o asigurare de raspundere, cum este si cazul nostru, eu nu vad de ce nu s-ar extinde aceasta prevedere pentru majoritatea activitatilor si profesiunilor", spune Fugaciu. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO