Bănci și Asigurări

CSA nu s-a hotarat inca pentru liberalizarea completa a RCA

22.06.2004, 00:00 28



De la 1 ianuarie 2005, polita de raspundere civila auto ar putea fi emisa pe termen de un an de zile de la emitere si nu pana la sfarsitul anului calendaristic sau pana la jumatatea anului, cum se intampla acum.



"Vom propune companiilor de asigurari renuntarea la incheierea politelor pe anul calendaristic. Este inca de discutat daca vom merge pe varianta reinnoirii politelor la sfarsitul anului sau pe valabilitatea politei pur si simplu pe un an intreg de la emitere, fara reinnoire, asa cum este cazul contractelor de asigurari generale", au spus surse din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asiguarilor.



In acest moment, cei cinci membri ai Consiliului Comisiei au opinii impartite: o parte sustin liberalizarea completa a vanzarii acestei polite, iar cealalta parte numai partiala. Liberalizare completa inseamna ca cei care cumpara o polita de asigurare RCA la 15 martie, de exemplu, sa aiba asigurare in regula, la pretul initial, pana la 15 martie anul urmator.



In cazul liberalizarii partiale, aceiasi cumparatori vor trebui sa le reinnoiasca la data de 1 ianuarie a anului urmator, in noile conditii de asigurare. In acest caz, compania emitenta va trebui sa instiinteze clientul ca, in termen de 20 de zile, sa achite noul pret al politei.



In fiecare an, CSA mareste preturile asigurari RCA, pentru alinierea la inflatie si la acoperirile din Uniunea Europeana. Aceasta majorare a primelor s-ar putea face insa, in cazul liberalizarii complete, si treptat, adica lunar, nu neaparat anual.



Posibilitatea liberalizarii acestei asigurari este data de modificarea Legii 136/1995 a contractelor de asigurare. Conform noilor reglementari, polita RCA este emisa pe baza unui contract de asigurare, care se poate incheia pe un an de zile.



Un lobby puternic in sensul mentinerii actualului sistem de asigurare, neliberalizat, il fac companiile la care asigurarilor de raspundere civila auto au o pondere mare in incasari, care se bazeaza pe lichiditatile care intra in companie ca urmare a vanzarii politelor RCA in campaniile periodice, de iarna sau de vara. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO