Bănci și Asigurări

CSSPP opreste preluarea Omniasig Pensii de catre BCR

23.11.2008, 17:20 33

Tranzactia prin care grupul BCR urma sa cumpere compania Omniasig Pensii, numarul zece pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), a fost respinsa de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Preluarea a fost anuntata la inceputul lunii septembrie, aceasta fiind prima achizitie din piata pensiilor private. Omniasig Pensii urma sa fie cumparata prin intermediul BCR Leasing, nu prin BCR Fond de Pensii, deoarece un administrator de pensii private poate sa detina doar un fond.
La momentul anuntului achizitiei, partile declarau ca valoarea tranzactiei este de circa 13 milioane de euro, fondul de pensii al Omniasig urmand sa fuzioneze cu fondul de pensii administrat de BCR.
Surse din piata sustin ca autoritatea de supraveghere a dat aviz negativ tranzactiei deoarece nu a fost de acord cu forma juridica a acesteia, decizia fiind finala. Cele doua fonduri de pensii ar putea ajunge totusi sa fuzioneze in cazul in care ii vor prezenta Comisiei o alta forma de realizare a tranzactiei.
In cazul unei fuziuni intre fondurile BCR si Omniasig va fi creat un jucator cu peste 155.000 de clienti (pentru care se vireaza bani). Conform ultimelor date ale Casei Nationale de Pensii, BCR avea in septembrie peste 106.000 de participanti pentru care s-au platit contributii, ocupand locul sapte pe piata, iar Omniasig peste 49.000, ocupand pozitia a zecea.
Cele doua fonduri au grad de risc mediu, ceea ce inseamna ca in cazul unei fuziuni strategia de investitii nu se va schimba semnificativ. Planul initial al tranzactiei presupunea ca fondul BCR va fi cel care va absorbi fondul administrat de Omniasig.
Clientii fondului Omniasig care nu sunt de acord cu aceasta miscare se pot transfera la un alt fond de pe piata, fara a plati penalitati. Administratorul fondului de pensii trebuie sa le trimita participantilor scrisori prin care sa-i informeze despre fuziune si despre posibilitatea de transfer, potrivit legislatiei in vigoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO