Bănci și Asigurări

Cum au cumparat bulgarii un asigurator roman

03.07.2007, 18:58 14

Bulgarii de la Eurohold, care au cumparat recent pachetul majoritar de actiuni al Asitrans, spun ca au studiat timp de un an piata romaneasca a asigurarilor inainte de a face aceasta achizitie.
Aceasta este prima intrare pe piata asigurarilor a unei companii bulgare, in conditiile in care inca nicio companie romaneasca de profil nu s-a extins la sud de Dunare.
"A fost un proces dificil. In urma cu un an, am inceput sa ne uitam foarte atent la piata asigurarilor din Romania, iar acum sase luni am facut o lista scurta a companiilor pe care le-am putea achizitiona. Asitrans era prima pe aceasta lista", spune Kiril Bolshov, presedinte al Consililiului de Administratie al Eurohold. El afirma ca pe lista mai erau 3-4 companii, insa nu a precizat numele acestora.
Bolshov nu a dezvaluit nici valoarea tranzactiei si nici pachetul de actiuni achizitionat, spunand doar ca Eurohold a cumparat peste 50% din Asitrans.
Calculand dupa pretul utilizat in alte tranzactii de pe piata asigurarilor, de circa 0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri, valoarea Asitrans s-ar ridica la circa 15 mil. euro, in conditiile in care compania a avut prime brute subscrise de 19 mil. euro in 2006. Inaintea achizitiei, actionarii companiei erau Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (37%), Banca Romaneasca (10%) si alte persoane fizice si juridice.
Holdingul bulgar Eurohold are afaceri in asigurari, leasing, sectorul imobiliar si vanzari de autoturisme, veniturile de anul trecut fiind de circa 100 mil. euro. Compania este listata la Bursa din Sofia si are o capitalizare de 170 mil. euro.
Presedintele Eurohold spune ca a decis intrarea pe piata romaneasca a asigurarilor pentru ca aceasta creste de doua ori mai repede decat cea din Bulgaria. El spune ca holdingul a ales Asitrans deoarece compania are un portofoliu dominat de asigurari auto, similar celui al firmei de asigurari EuroIns, parte a grupului bulgar.
"Asitrans are si o retea teritoriala foarte extinsa, ceea ce ne va permite o dezvoltare rapida. Compania are nevoie de investitii, iar noi avem puterea financiara pentru a face acest lucru", spune presedintele Eurohold.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO