Bănci și Asigurări

Cum au taiat bancherii finantarea consumului: Jumatate de milion de credite mici si medii nu au fost reinnoite

Cum au taiat bancherii finantarea consumului: Jumatate de milion de credite mici si medii nu au fost reinnoite

Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit: Cererea de credite este cam cu 40% sub nivelul din 2008. Pana in prezent nu vad mari schimbari fata de ce a fost in 2009. Deocamdata nu se simte o crestere semnificativa.

09.05.2010, 23:21 33

Jumatate de milion de credite de consum au fost inchise fara safie inlocuite cu altele noi de la sfarsitul lui 2008, cand crizaisi facea debutul in Romania si pana in martie anul acesta, aratadatele Biroului de Credit, institutia care centralizeaza dateprivind creditele acordate populatiei de banci si IFN-uri.
In prezent, persoanele fizice au in derulare 4,3 milioane decredite de consum, cu 10% mai putine decat in decembrie 2008, candsoldul (valoarea creditelor ramase de rambursat) inregistra un varfde 74 mld. lei (18,5 mld. euro). La sfarsitul lunii martie 2010,soldul creditelor era de aproape 71 mld. lei (17,3 mld. euro), cu2% mai mic in lei, respectiv cu 7% in euro. Valoarea initiala acreditelor de consum aflate in derulare (suma acordata initial debanca) se ridica la 22,1 mld. euro, astfel ca valoarea medie a unuiimprumut a fost de aproape 5.200 de euro.
"Cererea de credite este cam cu 40% sub nivelul din 2008. Pana inprezent nu vad mari schimbari fata de ce a fost in 2009. Deocamdatanu se simte o crestere semnificativa", spune Serban Epure,directorul general al Biroului de Credit. El se bazeaza pe numarulsolicitarilor de informatii pe care bancile si IFN-urile partenerele formuleaza pentru clientii potentiali. Aceasta presupune insa carespectivul client sa fi trecut de faza simularii unei variante decredit si a precalificarii.
Cu exceptia unor promotii lansate recent de cateva banci, dobanzilela creditele de consum au ramas peste pragul de 10% pe an la lei.La euro, ofertele difera substantial de la o banca la alta, sub sipeste 10%. In unele cazuri, bancherii au facut creditele in lei maiieftine decat cele in euro. Dobanda anuala efectiva inca nu coboarasub 20% la lei.
Lipsa finantarilor pentru consum s-a vazut imediat in vanzarileretailerilor de aparatura electrocasnica si electronica, piatacoborand anul trecut la jumatate fata de 2008, ceea ce a impinschiar jucatori mari, precum Flamingo, pe marginea prapastiei.
In luna martie, Biroul de Credit a primit 484.000 de solicitari deinformatii privind debitorii, dintre care 405.000 pentru clientipotentiali. Restul de 79.000 reprezinta solicitari de informatiiformulate de banci pentru clientii deja existenti, cu scopul de averifica riscul ca respectivul client sa intre in incapacitate deplata (spre exemplu, daca are credite si la alte institutii, pecare nu le mai plateste) sau dimpotriva, daca s-ar putea incadrapentru un nou imprumut. In februarie, numarul solicitarilor deinformatii se oprise la 350.000, in timp ce in primavara lui 2009sarea si de 700.000 pe luna. In prezent numarul solicitarilor deinformatii primite de Biroul de Credit are fluctuatii periodiceimportante, determinate tocmai de verificarile de portofoliu facutede banci.

A supravietuit cererea de carduri de credit si deipotecare
Vanzarile de carduri de credit au rezistat totusi in continuare inciuda contractiei severe a economiei. La sfarsitul lui martie eraudeschise 2 milioane de conturi de carduri de credit, fata de unmilion in decembrie 2008. Valoarea liniilor de credit aprobate pecardurile de credit era de 7 mld. lei (1,2 mld. euro). De asemenea,vanzarile de credite ipotecare au rezistat: in martie erau inderulare 188.000 de credite de consum, fata de 158.000 in decembrie2009. Circa jumatate din crestere este data de creditele acordatein cadrul programului Prima Casa (circa 17.000 pana in prezent)lansat in a doua parte a lui 2009. Sumele acordate prin acestecredite au fost de 28 mld. lei (6,8 mld. euro), in timp ce soldul(sume ramase de rambursat) era in martie de aproape 25 mld. lei (6mld. euro).

1,6 milioane de romani au credite la cel putin douabanci
Seful Biroului de Credit spune ca 1,6 milioane din totalulpersoanelor inregistrate in baza de date au imprumuturi contractatede la cel putin doua institutii participante in sistem (banca sauIFN). Acestora li se adauga 2,9 milioane de persoane care aucredite la o singura banca. Din 2007, Biroul de Credit primeste dela participantii in sistem atat informatii negative privinddebitorii (restante la plata ratelor), cat si pozitive (valoareaimprumuturilor contractate).
"In total 4,5 milioane de romani au obligatii curente", spuneEpure. Numarul creditelor aflate in derulare este de 7,8 milioane,in crestere usoara de la 7,5 milioane in decembrie 2008, in specialdatorita numarului mare de carduri de credit vandute. In total, inbaza Biroului de Credit sunt adunate date despre 6,2 milioane deromani, care au avut sau au in derulare credite. Frenezia bancilorde a vinde credite intre 2006-2008 s-a vazut in cresterea rapida agradului de indatorare a populatiei, care s-a dublat in aceastaperioada, ajungand la 22%, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO