ZF 24

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

18.12.2014, 10:50 309

În jurul orei 10:10, euro era cotat la 4,4710 - 4,4730 lei, în scădere de la 4,4766 lei în tranzacţiile derulate între băncile comerciale pe finalul şedinţei de miercuri.

"Noua mişcare este determinată de anunţurile Rezervei Federale a SUA (Fed) de miercuri.Volumele sunt slabe şi deocamdată nu se vede o opţiune de a merge pe apreciere de leu. Nu sunt încă destui jucători în piaţă pentru a se vedea o direcţie clară. Regiunea este în apreciere", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Cursul a deschis în piaţa locală la 4,4765 lei/euro, nivel care a rămas şi maximul, în timp ce minimul s-a situat la 4,4715 lei/euro.

În regiune, forintul şi zlotul s-au apreciat cu 0,3% faţă de euro, uşor mai accentuat ca leul, după ce în zilele anterioare s-au depreciat mai puternic decât moneda naţională.

Fed şi-a modificat miercuri limbajul referitor la momentul în care va începe majorarea dobânzilor, anunţând că va stabili cu "răbdare" momentul pentru "normalizarea" politicii monetare.

Banca centrală a SUA a precizat că noua abordare este în concordanţă cu declaraţia anterioară, prin care a arătat că este potrivit să menţină dobânzile aproape de zero "o perioadă considerabilă de timp". Majoritatea oficialilor Fed anticipează că dobânzile vor fi mărite în 2015, dar nu atât de mult cât anticipau anterior.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a stagnat miercuri, în contextul unei şedinţe liniştite în piaţa interbancară.

Referinţa pentru euro a stagnat la 4,4738 lei/euro. Cursul a scăzut marţi cu 0,5 bani, primul declin după patru şedinţe de creştere. Paritatea pentru euro anunţată a crescut luni cu aproape 1,5 bani şi a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape nouă luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumpărare de euro introduse preponderent de străini.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,5924 lei, în urcare cu 1,06 bani faţă de marţi. Evoluţia leului în raport cu moneda americană este determinată de raportul dintre dolar şi euro pe marile pieţe financiare externe.

Cursul pentru francul elveţian a scăzut nesemnificativ, 0,03 bani, la 3,7252 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO