Bănci și Asigurări

Cum isi cheltuiesc romanii banii de pe cardul de credit

Cardul de credit: clientii utilizeaza doar jumatate din limita de finantare aprobata de banca
23.03.2009, 18:49 60

Clientii utilizeaza in medie doar jumatate din suma pe care banca o acorda ca finantare pe cardurile de credit. Valoarea medie a liniilor de credit oferite clientilor pe card difera semnificativ intre jucatori, urcand de la 500 de euro la 1.500 de euro, arata un studiu realizat de ZF.

Piata cardurilor de credit se ridica la 2,7 milioane de unitati in septembrie anul trecut, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. La acelasi moment, erau in circulatie 10,5 milioane de carduri de debit valide. Sase banci cu o pozitie semnificativa pe piata au raportat un nivel mediu de utilizare a liniilor de credit acordate pe card cuprins intre 50% si 60%.
Potrivit datelor centralizate de ZF, cel mai mare portofoliu de carduri de credit apartine turcilor de la Credit Europe. Banca avea in decembrie aproape 325.000 de carduri de credit in portofoliu, fata de 238.000 in decembrie 2007. Astfel, turcii au o cota de circa 12% pe piata cardurilor. Din punctul de vedere al activelor totale detinute, turcii nu intra insa in topul celor mai mari zece jucatori din sistem.
Credit Europe a crescut agresiv pe segmentul cardurilor de credit in conditiile in care a fost primul jucator care a adus pe piata in urma cu mai multi ani parteneriatele cu magazine, dar si posibilitatea achizitionarii de produse in rate, fara dobanda. Turcii au totusi cea mai mica valoare medie a liniei de credit acordate pe card, de putin peste 500 de euro. Volumul total al liniilor de credit aprobate este de aproape 163 de milioane de euro Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci din sistem, avea in decembrie 310.000 de carduri in portofoliu, fata de 248.000 la sfarsitul lui 2007. Banca nu a furnizat date suplimentare privind utilizarea cardurilor sale.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a raportat ca la sfarsitul anului trecut avea 191.000 de carduri de credit. Valoarea liniilor aprobate era de 250 de milioane de euro, in timp ce valoarea medie individuala este de echivalentul a 1.000 de euro.
BCR inregistreaza unul dintre cele mai inalte grade de utilizare a liniilor de credit acordate, de 60%.
Banca a relansat insa luna aceasta cardul de credit, venind cu un produs care inglobeaza acum programe de discounturi la magazine partenere, posibilitatea achizitiilor in rate sau alerte prin SMS pentru operatiunile derulate. Tinta de vanzari pentru noul produs este de 300.000 de unitati, pana la sfarsitul anului. Banca Transilvania are de asemenea un portofoliu important, cu 153.500 de unitati la sfarsitul anului trecut. De altfel, banca a fost desemnata anul trecut cel mai important emitent de carduri de credit Visa pe plan local.
Valoarea medie a liniilor de credit acordate pe card este de 1.400 de euro, cu un grad mediu de utilizare de 50%.
BRD, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor detinute, a lansat anul trecut un card de credit revolving, dupa ce in trecut se concentrase pe vanzarea de carduri de credit cu facilitate de descoperit de cont.
Astfel, portofoliul de carduri de credit al bancii este inca redus, cu aproape 37.000 de unitati in decembrie. Valoarea medie a liniilor de credit acordate pe card este de aproape 880 de euro, cu un grad mediu de utilizare de 50%.
Alpha Bank si Piraeus Bank au portofolii de 45.000 si respectiv 43.000 de carduri de credit. Bancile nu au comunicat insa valoarea liniilor acordate pe card.
Bancpost, singurul jucator din sistemul local care emite carduri de credit si sub brandul American Express, nu a comunicat numarul de carduri din portofoliu la sfarsitul anului trecut.
Banca a precizat totusi ca valoarea medie a liniilor de credit acordate este de 1.500 de euro, cu un grad de utilizare de 52%.
ING, care a intrat pe segmentul de carduri de credit cu mai bine de un an in urma, a ajuns sa aiba in portofoliu 20.000 de carduri.
UniCredit Tiriac, un alt jucator de top zece din punctul de vedere al activelor detinute, avea la sfarsitul anului trecut un portofoliu total de 320.000 de carduri, cumulat instrumente de debit si de credit. Valoarea medie a liniilor de credit oferite pe card era de 3.700 de lei (echivalentul a 927 de euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO