Bănci și Asigurări

Cum s-a impartit in 2007 piata de 4 mil. euro a pensiilor facultative

09.01.2008, 17:45 18

Piata pensiilor private facultative (pilonul III) a avut anul trecut trei castigatori: BCR Asigurari de Viata a terminat anul in postura de lider dupa activele administrate, Allianz-Tiriac Pensii Private a avut cei mai multi clienti la fondurile sale, iar ING Asigurari de Viata a obtinut cele mai mari randamente. Asa poate fi caracterizata pe scurt impartirea pietei pensiilor facultative in anul care tocmai a trecut.
In ultima zi a lui 2007, cele sapte fonduri de pensii facultative cumulau active nete de 3,97 mil. euro, mult sub estimarile de 30-40 mil. euro facute la startul sistemului, in lunile mai-iunie anul trecut.
Jumatate (49,5%) din activele pietei au fost concentrate de fondul BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata (1,96 mil. euro).
Pe locurile urmatoare in clasament vin Allianz-Tiriac (27,4%) si ING (18,2%).
La capitolul numar de clienti, lider a fost Allianz-Tiriac Pensii Private, care avea peste 23.600 de cotizanti activi (care au platit cel putin o contributie lunara) in cele doua fonduri ale sale (AZT Moderato si AZT Vivace). Allianz-Tiriac a atras 42,7% dintre cei peste 55.000 de cotizanti de pe aceasta piata, fiind urmat de ING (cu 21,3% din piata) si BCR (20,7%).
Cat priveste randamentele aduse de fondurile de pensii facultative in 2007, lider este ING Asigurari de Viata, cu cele doua fonduri ale sale. Astfel, ING Optim a adus clientilor un randament de 6,9% intre momentul lansarii (septembrie) si 31 decembrie (data ultimei raportari din 2007), iar ING Clasic a avut un randament de 6,4% intre lansare (luna iunie) si ultima zi a anului. In clasamentul randamentelor urmeaza cele doua fonduri ale Allianz-Tiriac.
Pe langa cele trei companii de administrare de pensii facultative deja mentionate, pe piata au mai activat anul trecut si Aviva Viata si OTP Garancia, fiecare cu cate un fond.
Numarul fondurilor de pensii facultative este asteptat sa se dubleze anul acesta, potrivit unor declaratii oficiale si anunturilor facute de companii interesate de aceasta piata. Potrivit legii, la pensiile facultative poate cotiza oricine obtine venituri de natura salariala (inclusiv din activitati independente), in limita unei contributii lunare de 15% din veniturile brute realizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO