Bănci și Asigurări

Cumpararile BNR apreciaza euro

21.09.2005, 17:46 44

BNR a intervenit ieri din nou pe piata valutara, pentru a controla aprecierea leului. Ordinele de cumparare ale bancii centrale au ridicat euro pana la un maxim de 3,49 lei.

Banca Nationala a evaluat ieri euro la 3,4860 lei, cu 0,0063 de unitati mai mult decat cotatia precedenta. Dolarul a fost evaluat la 2,8690 lei, cu 0,0016 unitati mai mult decat in urma cu o zi.

BNR pare astfel hotarata sa impiedice o intarire in continuare a leului, aceasta interventie venind la numai trei sedinte de tranzactionare dupa seria de saptamana trecuta, cand a cumparat sume importante.

Guvernatorul a declarat recent ca ideile privind o apreciere nominala a leului sunt periculoase, intrucat aceasta nu mai este sustinuta de castiguri de productivitate in economie, ci numai de fluxuri financiare. Pana in prezent, piata a inregistrat intrari nete de valuta, iar iesirile de capitaluri nu au fost niciodata spectaculoase.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,4780/3,4830 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. Euro s-a apreciat in primele ore ale sedintei de tranzactionare pana la un maxim al zilei de 3,49 lei la cumparare, sustinut de ordinele de cumparare ale bancii centrale. Dupa ce BNR s-a retras din piata, cotatiile au coborat din nou, pe fondul vanzarilor de valuta. Astfel, piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,4810/3,4860 lei pentru un euro.

"Piata a fost linistita. Nu cred ca BNR a atras volume importante, insa ma astept sa vina in piata si in sedintele urmatoare", a apreciat un dealer.

Pe piata la termen de la Sibiu un euro era cotat ieri, pentru scadenta decembrie, la 3,4899 lei.

Volumul vanzarilor catre clienti a ramas ridicat si luni, totalizand 324 de milioane de euro. Cumpararile de la clienti au insumat doar 291 de milioane de euro, piata inregistrand astfel un deficit de 33 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a marcat insa o noua scadere, pana la 49 de milioane de euro, unul dintre cele mai scazute niveluri inregistrate in ultimele luni.

Pe pietele internationale dolarul a pierdut ieri teren in fata euro, in contextul in care investitorii asteptau decizia Bancii Federale a Statelor Unite privind dobanda de referinta. Cei mai multi dintre analisti anticipau o noua majorare, pana la 3,75% pe an, insa in piata existau si opinii contrare. Cotatiile au urcat ieri pana la 1,2160 dolari pentru un euro, dupa ce coborasera luni pana la o minima de 1,21 dolari/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO