Bănci și Asigurări

Cumpararile de valuta ale firmelor vor stabiliza cursul

22.02.2005, 00:00 17

Liberalizarea accesului firmelor romanesti pe piata valutara va atenua fluctuatiile cursului, fiind posibile chiar aprecieri ale euro, sustine Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.



"In cazul in care cursul scade din nou spre 35.000 de lei pentru un euro, cred ca vom vedea cumparari masive de valuta din disponibilitatile firmelor, care sunt pastrate acum in lei", spune Pogonaru.



El considera ca, o data cu majorarea impozitului pe veniturile din dobanzi si veniturile obtinute pe piata de capital, este posibil ca multe fonduri speculative sa iasa din piata, astfel incat am putea vedea o crestere a cursului in luna aprilie.



Presedintele mai spune ca principalul mod de a ajuta exportatorii este scaderea nivelului dobanzilor la credite, astfel incat costul finantarii sa fie comparabil cu cel din statele vecine. Aceasta masura ar permite o crestere reala a competitivitatii exportatorilor romani, in contextul in care cresterea cheltuielilor cu utilitatile si materia prima lasa tot mai putin profit disponibil pentru investitii. In plus, scaderea dobanzilor la depozite ar face mai putin atractiv leul, diminuandu-se astfel si intrarile de capitaluri speculative, care alimenteaza acum intarirea monedei nationale.



Pogonaru estimeaza ca in prezent costul finantarii in Romania este de 4-5 ori mai ridicat decat in tarile din Uniunea Europeana.



Exportatorii considera ca evolutia ascendenta a cursului din anii precedenti nu i-a favorizat, intrucat leul a inregistrat deprecieri numai in termeni nominali, in timp ce, in termeni reali, s-a intarit. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO