Bănci și Asigurări

Curăţarea creditelor neperformante costă: Cea mai mare bancă italiană se aşteaptă la o pierdere de 11,8 miliarde de euro în 2016 şi a ratat ţinta de capital

Curăţarea creditelor neperformante costă: Cea mai mare...

Autor: Ştefan Stan

31.01.2017, 12:47 7842

UniCredit, cea mai mare bancă italiană după active, ar putea să înregistreze o pierdere netă de aproximativ 11,8 miliarde de euro pe 2016 şi să nu se încadreze în cerinţele de capital ale Băncii Centrale Europene, ceea ce subliniază importanţa emisiunii de titluri de 13 miliarde de euro planificată de bancă, scrie Reuters.

Cea mai mare bancă italiană ar putea anunţa vânzarea de acţiuni de pe 6 februarie. Potrivit unui anunţ de luni al băncii, acţiunile de rang 1 (CET1) – un indicator al puterii financiare – ar scădea la 8%, sub minimul necesar de 10%.  

Banca trece printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, ceea ce ar putea să o coste 12,2 miliarde de euro.  Deficitul de capital va fi restaurat după emisiunea de titluri, înainte de 10 martie, potrivit unui anunţ al băncii.

Creditorul, identificat de autorităţile financiare singura bancă italiană importantă sistemic, a spus că pe lângă provizioanele de 12,2 miliarde de euro, ar putea de asemenea să provizioneze aproximativ 1 miliard de euro pentru a acoperi pierderile suferite după bailoutul fondului Atlante.

”Ca un rezultat al anului 2016, grupul estimează o pierdere netă record de 11,8 miliard de euro”, a spus banca.

În luna decembrie, UniCredit a anunţat 14.000 de disponibilizări şi închiderea a peste 900 de sucursale, ca parte a planului CEO-ului Jean Pierre Mustier de a revitaliza banca.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO