Bănci și Asigurări

Curs stabil pe o piata linistita

11.05.2005, 19:12 13

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 36.150 de lei pentru un euro, cu 41 de lei mai mult decat in ziua precedenta, insa pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat pana la sfarsitul zilei sub nivelul deschiderii.

Dolarul a castigat 22 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 28.142 de lei. Aceasta a fost a doua zi consecutiva de apreciere pentru dolar, in conditiile in care pe pietele internationale cotatiile au fost stabile in ultimele zile.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.070/36.120 de lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare au aparut in piata ordine de cumparare de valuta, conditii in care euro s-a apreciat pana la 36.140 de lei. De la acest nivel trendul s-a inversat, cotatiile coborand pe fondul vanzarilor de valuta pana la 36.050/36.100 de lei/euro, la sfarsitul sedintei de tranzactionare.

"Piata a fost foarte calma ieri. Nu cred ca BNR s-a aflat in spatele cumpararilor de ieri, iar la cotatii de peste 36.100 de lei pentru un euro au aparut in piata vanzatorii. Volumele tranzactionate au fost mici", a apreciat un dealer. Lichiditatea si volatilitatea pietei au scazut dramatic in ultimele luni, in conditiile in care banca centrala a intervenit in mod repetat pentru sustinerea cursului deasupra pragului de 36.000 de lei/euro.

Piata a inregistrat luni un deficit de sase milioane de euro pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 93 de mil. euro. Dealerii spun ca datorita volatilitatii reduse si clientii si-au pierdut interesul pentru tranzactionare.

Volumul operatiunilor interbacare a fost de 76 de milioane de euro, marcand astfel o noua scadere dupa revenirea de la sfarsitul saptamanii trecute. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 169 de milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu euro a fost cotat in continuare la 36.080 de lei pentru scadenta iunie, in conditiile in care ieri nu au fost incheiate noi contracte.

Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat usor, cotatiile urcand pana la 1,2850 dolari/euro.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 6% si 8% pe an, in conditiile in care banca centrala nu a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda. La licitatia de luni BNR a atras depozite pe o luna in valoare de peste 9.300 de miliarde de lei, la o dobanda de 8% pe an. Pentru saptamana aceasta este programata insa si licitatia pentru vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO