Bănci și Asigurări

Cursul depăşeşte 4,49 lei pentru un euro la închiderea pieţei valutare

Cursul depăşeşte 4,49 lei pentru un euro la închiderea pieţei valutare

Autor: Cristian Hostiuc

05.07.2012, 17:11 625

Cursul a depăşit 4,49 lei pentru un euro pe interbancar, pe o piaţă unde dealerii băncilor stau cu un ochi la televizor să vadă ce se mai întâmplă pe scena politică, iar cu un alt ochi pe cotaţiile de pe ecranele de tranzacţionare.

Aproape de ora 17, cotaţiile ajunseseră la 4,4915-4,4930 lei/euro, faţă de 4,4715-4,4750, la deschiderea zilei. La mijlocul zilei, BNR stabilise un curs de 4,4796 lei/euro.

Tensiunea de pe scena politică din ultimele trei zile, care va culmina mâine cu votul Parlamentului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a urcat cursul de la 4,45 la 4,49 lei pentru un euro. Dacă situaţia politică va continua să fie tensionată s-ar putea să vedem imediat un curs de 4,5 lei pentru un euro, şi chiar 4,55 lei/euro, conform unei estimări ING.

Scandalul politic în care, actuala guvernare-USL, formată din partidele PSD şi PNL au schimbat preşedintele Senatului şi Camerei Deputaţilor şi vor acum suspendarea preşedintelui României, Traian Băsescu, s-a văzut şi pe piaţa titlurilor de stat acolo unde Ministerul Finanţelor a atras lei plătind o dobândă în creştere - de 5,9%/an la o scadenţă de doi ani.

Dealerii se aşteaptă ca vineri dimineaţă când va avea loc dezbaterea privind suspendarea preşedintelui, cotaţiile cursului să fluctueze destul de mult, existând posibilitatea să se atingă şi nivelul de 4,5 lei pentru un euro, adică cu 4% mai mult faţă de începutul anului.

BNR supraveghează evoluţia cotaţiilor, până acum limitându-se doar la a vedea unde se duce cursul şi mai puţin la intervenţii efective. Având în vedere lipsa de lichiditate a pieţei, cursul poate fi controlat destul de bine de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO