Bănci și Asigurări

Cursul euro aluneca spre 40.000 lei

27.04.2004, 00:00 17



Leul continua sa se aprecieze fata de euro. BNR a calculat ieri un curs de 40.448 de lei/euro, in scadere cu 35 de unitati fata de cotatia anterioara. Moneda europeana se afla in scadere de opt sedinte consecutive si nu pare sa se opreasca. In schimb, dolarul s-a apreciat ieri fata de leu, cursul calculat de banca centrala fiind de 34.182 de lei/dolar. Moneda americana s-a intarit si pe pietele internationale, unde investitorii asteapta majorarea dobanzilor acordate de banca centrala a Statelor Unite. Ieri dimineata cursul a scazut pana la un minim de 1,1756 dolari/euro, dar a revenit pe parcursul zilei la 1,1870 dolari/euro.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 40.450/40.480 de lei/euro. Valoarea ridicata a cotatiilor de deschidere a fost cauzata de existenta pe piata a unor volume negative din ziua de tranzactionare precedenta. Dupa deschidere cotatiile s-au mentinut o perioda la acelasi nivel, dealerii asteptand interventia Bancii Nationale. "Tranzactiile au decurs ca de obicei; toti jucatorii au asteptat interventia BNR pentru a mentine cursul, iar cand a devenit evident ca aceasta nu va cumpara, au inceput sa vanda" a comentat un dealer. O vanzare importanta la mijlocul zilei a determinat scaderea brusca a cotatiilor pana la 40.400 de lei/euro. Ulterior, vanzarile s-au amplificat dupa modelul "bulgarelui de zapada", cursul scazand treptat la 40.380 de lei/euro,sI in continuare pana la 40.350 de lei/euro. Minimul zilei s-a inregistrat la inchiderea tranzactiilor, la o valoare de 40.330/40.360 de lei/euro, pe fondul unui exces de oferta de devize. Analistii considera ca "daca BNR nu intervine pentru a mentine cursul, euro ar putea sa scada in zilele urmatoare pana la 40.000 de lei. Dar o interventie a bancii centrale nu ar putea sa ridice cursul cu mai mult de 200 de lei, adica pana la nivelul saptamanii trecute". Scaderea brusca a cotatiilor ce s-a manifestat ieri confirma aceasta prognoza, indicand inclinatia spre vanzare a bancilor. Momentan cel putin, amintirea interventiilor energice ale Bancii Nationale marcheaza comportamentul dealerilor.



Pe piata monetara dobanzile pentru depozitele over-night s-au mentinut in banda de 21%-22% pe an. Banca centrala a incercat ieri sa atraga depozite pe o luna in valoare de 1800 de miliarde de lei. Pana la inchiderea tranzactiilor au fost plasate 2400 de miliarde, la o dobanda de 21,25% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO