Bănci și Asigurări

Cuscrul lui Băsescu, audiat ca martor în dosarul fraudelor bancare de 85 mil. €

Gheorghe Ionescu. Foto Mihai Dăscălescu

Gheorghe Ionescu. Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Catalin Lupasteanu

05.04.2013, 09:00 1171

Gheorghe Ionescu, cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, a fost audiat ieri de procurorii DIICOT ca martor în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, în care sunt cercetaţi fraţii Ioan şi Vasile Creştin, Marius Locic şi directori din BRD, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Ionescu a fost audiat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a treia oară în acest dosar, în calitate de martor.

Din declaraţiile date în acest dosar de Andrei Nanu, director comercial la sucursala BRD Dorobanţi, a rezultat că, în toamna anului 2009, Dana Băjescu, director general al sucursalei bancare, i-ar fi spus că Sorin Popa le-a pus în vedere să îl primească pe Gheorghe Ionescu pentru a avea discuţii cu acesta, au precizat sursele citate.

Andrei Nanu le-a spus anchetatorilor că, după câteva zile, l-ar fi văzut pe Gheorghe Ionescu în biroul Danei Băjescu şi că ulterior Băjescu i-ar fi spus că a vorbit cu Ionescu despre mai multe societăţi comerciale ce doreau să obţină credite de la BRD Dorobanţi, au mai precizat sursele citate.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 13 decembrie 2012, aproape 50 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Ca­pitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat“, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Potrivit procurorilor DIICOT, Adrian Martiş (director executiv la BRD Unirea) şi Andrei Nanu (director comercial al BRD Dorobanţi) au coordonat întreaga activitate infracţională din interiorul instituţiei pe care o conduceau. La activitatea de fraudare s-ar fi alăturat şi un alt reprezentant al instituţiei bancare ce făcea parte din comitetul de aprobare a creditului din centrala BRD, care a permis ca prin activitatea sa de „sfătuitor“ al preşedintelui BRD „să-l informeze doar parţial pe acesta cu privire la un credit nelegal ce urma sa fie acordat“.

În acest fel, în perioada ianuarie 2008 - decembrie 2011, 34 de societăţi comerciale au făcut obiectul unor creditări ilegale, iar Martiş şi Nanu ar fi coordonat strict procedurile de selecţie a firmelor, procedurile de avizare pentru risc, de aprobare a creditelor la nivelul comitetului din cadrul grupului sau de însuşire a situaţiei acestora în condiţiile asumării responsabilităţii pentru corectitudinea şi autenticitatea datelor prezentate şi propunerea aprobării lor la nivelul comitetului de aprobare din centrala BRD, au arătat procurorii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO